Trängsel i högerburen

2018-02-07 16:33:59
Under Ulf Kristerssons ledning har Moderaterna i allt högre grad tagit över Sverigedemokraternas politik. Samtidigt gör Socialdemokraterna nya skarpa högersvängar och låter som M gjorde för några månader sedan.

Moderaterna går till val på fler utvisningar, upptrappad polisjakt på flyktingar och tiggeriförbud samt sämre anställningstrygghet och nya låglönejobb. Den trygghet Moderaterna pratar om handlar endast om att trygga de rikas inkomster. Därför föreslår man exempelvis en tredubbling av de så kallade RUT-avdragen som egentligen är ett bidrag till de redan välbärgade.
Samtidigt vill Moderaterna göra ytterligare försämringar i socialförsäkringarna.
Det Moderaterna benämner som integration handlar mest om att låglönejobben ska bli en stor integrerad del av arbetsmarknaden. Moderaternas så kallade inträdes­jobb, som ger unga, nyanlända och långtidsarbetslösa ”70 procent av rådande ingångslön i branschen” och som inte ska omfattas av kollektivavtalets villkor, utgör ett stort steg mot fler låglönejobb. Försämrad anställningstrygghet är ett annat steg (se notis till höger) och ett tredje är kraftigt inskränkt strejkrätt för att hindra kamp mot lönedumpning.

Socialdemokraterna går också till val på lag och ordning och hårdare tag mot flyktingar. Genom att anamma SD:s och Alliansens politik och retorik hoppas S-ledningen att vinna de väljare som hoppar över blocken eller tvekar mellan S och SD. ”Socialdemokraterna har valt en harakiri (självmords)-strategi”, kommenterade Daniel Suhonen i en ledare i ETC.
Den skärpta högerpolitiken motiverar Socialdemokraternas valgeneral John Zanchi med att ”dagens politiska dagordning i någon mening är auktoritär”. Men denna ”auktoritära politiska dagordning” har S-topparna själva hittat på för att kunna fortsätta den högerpolitik som har lett till att inkomstklyftorna aldrig har varit större än nu.

I Danmark har S lagt ännu en punkt till sin auktoritära politiska dagordning – helt slopa asylrätten. Inga flyktingar ska länge kunna söka skydd och asyl i Danmark. Dansk Folkeparti (SD i Danmark), som vill att asylsökande ska tvångsplaceras på obebodda öar, har varmt välkomnat S-förslaget. Men att förslaget också har fått stöd från Socialistisk Folkeparti (Vänsterpartiet i Danmark) är skandal. Milt uttryckt. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!