
– Om Shakespeare levt på 1900-talet, hade Trotskij säkert blivit hjälten i en av hans dramer.
Så inleder historikern Alexander Vatlin dokumentären om en av historiens mest svartmålade personer. Och visst har han rätt.
Leo Trotskij var, förutom en fantastisk strateg och en knivskarp marxist, en passionerad och en extremt duktig agitator. Hans bidrag till bolsjevikpartiet och oktoberrevolutionen 1917 var av största vikt, liksom hans roll som Röda arméns befälhavare under inbördeskriget.
Men alla känner till hur hans liv slutade, mördad med en ishacka av Stalins lakej. Många år innan detta, hade dock många ansträngningar gjorts för att smutskasta bilden av Trotskij.
– Redan 1927 hade Stalin börjat försöka utplåna bilden av Trotskij. När han (Stalin) själv ville övervaka Eisensteins film Oktober var det för att få bort Trotskij. En världsomfattande förfalskning, säger historikern Jean-Jacques Marie i SVT-dokumentären.
– Jag tror att Trotskij och Lenin såg sig själva som talesmän för arbetarklassen (…) De utgick från att de verkligen gjorde det. De trodde att de inledde revolutionen, påstår journalisten Anne Applebaum i dokumentären.
Applebaum, som är en ökänd antikommunist och som har varit redaktör för både The Economist och The Washington Post, vill här framställa Trotskij och Lenin som förvirrade och verklighetsfrånvända, kanske till och med psykiskt sjuka, och på så sätt svärta ner revolutionen och bolsjevikerna.
En guldklimp i dokumentären är när Trotskijs barnbarn Esteban Volkov intervjuas och ger en ganska personlig bild av Trotskij, med egna minnen av morfadern. Volkov var dessutom själv med när deras hus attackerades av bomber i Mexiko, bara några veckor innan Trotskij mördades.
Allt som allt är det en sevärd dokumentär. Den är intressant på sina håll och framförallt ger den en rättvis bild av Stalin och stalinismen. Den går att se på SVT Play i ett par veckor till.
Anna Löfgren