Trotskij i SVT-dokumentär

2012-07-04 14:31:24
Trotskij – älskad, hatad och fruktad var namnet på den dokumentär om Leo Trotskij som sändes i SVT i juni. Som väntat framställdes Trotskij av många av de intervjuade som en desillusionerad fanatiker, men vi får också en relativt ingående och intressant genomgång av stalinismens brott och bakgrunden till mordet på Trotskij 1940.

– Om Shakespeare levt på 1900-talet, hade Trotskij säkert blivit hjälten i en av hans dramer.
Så inleder historikern Alexander Vatlin dokumentären om en av historiens mest svartmålade personer. Och visst har han rätt.

Leo Trotskij var, förutom en ­fantastisk strateg och en knivskarp marxist, en passionerad och en extremt duktig agitator. Hans bidrag till bolsjevikpartiet och oktoberrevolutionen 1917 var av största vikt, liksom hans roll som Röda arméns befälhavare under inbördeskriget.
Men alla känner till hur hans liv slutade, mördad med en ishacka av Stalins lakej. Många år innan detta, hade dock många ansträngningar gjorts för att smutskasta bilden av Trotskij.
– Redan 1927 hade Stalin börjat försöka utplåna bilden av Trotskij. När han (Stalin) själv ville övervaka Eisensteins film Oktober var det för att få bort Trotskij. En världsomfattande förfalskning, säger historikern Jean-Jacques Marie i SVT-dokumen­tären.
– Jag tror att Trotskij och Lenin såg sig själva som talesmän för arbetarklassen (…) De utgick från att de verkligen gjorde det. De trodde att de inledde revolutionen, påstår journalisten Anne Applebaum i dokumentären.
Applebaum, som är en ökänd antikommunist och som har varit redaktör för både The Economist och The Washington Post, vill här framställa Trotskij och Lenin som förvirrade och verklighetsfrånvända, kanske till och med psykiskt sjuka, och på så sätt svärta ner revolutionen och bolsjevikerna.

En guldklimp i dokumentären är när Trotskijs barnbarn Esteban Volkov intervjuas och ger en ganska personlig bild av Trotskij, med egna minnen av morfadern. Volkov var dessut­om själv med när deras hus attack­e­rades av bomber i Mexiko, bara några veckor innan Trotskij mördades.
Allt som allt är det en sevärd dokumentär. Den är intressant på sina håll och framförallt ger den en ­rättvis bild av Stalin och stalinismen. Den går att se på SVT Play i ett par ­veckor till.
Anna Löfgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!