Trump får en spark tillbaka

2017-09-27 21:01:51

foto: Common


Trumps rasism och farliga krigsretorik har fått spelarna i den amerikanska fotbollsligan NFL att öppet konfrontera presidenten. NFL-spelare från ligans alla lag deltog under den gångna helgen i olika unika protestaktioner. Men redan i fjol inleddes protesterna när San Francisco 49ers stjärna Colin Kaepernick vägrade resa sig till den amerikanska nationalsången i protest mot att polisen skjutit ihjäl ännu en ung afroamerikan.

– Jag tänker inte stå upp och visa stolthet för en flagga och ett land som förtrycker svarta personer och färgade. För mig är detta en större fråga än fotboll och det skulle vara själviskt av mig att se åt andra hållet, sa han efteråt.
Efter sin modiga aktion har Colin Kaepernick varit klubblös. Men med Trump och hans rasism har allt fler NFL-spelare och från andra ligor börjat protestera.
– Det är total respektlöshet för vårt arv. Total respektlöshet mot allt vi står för. När någon av de här NFL-spelarna inte respekterar vår flagga, skulle man kunna säga ta bort den jäkeln från planen på en gång. Bort! Han får sparken, sa Trump på ett republikanskt kampanjmöte. I samma tal kallade han också en sådan spelare för en “son of a bitch”.
Detta bombastiska och krigiska utfall som påminde om de han levererat I FN dagarna innan hade det goda med sig att protesterna i söndags var större än någonsin och att de spreds över USA:s gränser.
I söndags var det upp mot 200 NFL-spelare som gick ner på knä eller vägrade komma ut från omklädningsrummet under nationalsången. Även i Lon-
don där Jaguars och Baltimore Ravens möttes blev det protester. Veckan innan var det sex NFL-spelare som protesterade.
CNN rapporterar också att protester genomfördes från basketspelare i söndags och vid en baseballmatch.
”FIRE” – sparka dem! skriker och twittrar Trump. Det borgar för fortsatta protester och att även idrottsrörelsen dras med i kampen för att sparka Trump.

Och nu till något helt annat. Det finns olika siffror men lågt räknat delar börsbolagen ut 187 miljarder kronor till sina aktieägare i år. Det mesta har redan hamnat i ägarnas fickor.
187 miljarder kronor är mer än sex gånger så mycket som den totala årskostnaden för assistansersättning, som regeringen skär ned. ■

 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!