Trumps turné ökar motsättningarna

2017-05-31 18:04:44

foto: public domain.


”Resan var en stor framgång för Amerika”, twittrade Donald Trump på hemväg från sin niodagarsturné. Men i Tyskland fick Angela Merkel stående ovationer för sin indirekta men hårda kritik av USA:s president.

Det betyder att trenden med ökade motsättningar fortsätter. I grunden är det den globala kapitalismens kriser och oförmåga som har lett fram till hårdare konkurrens och ökad nationalism.
”Tiden när Europa kunde lita på ’andra’ [läs USA] är i viss utsträckning över. Det är vad jag upplevt under de senaste dagarna”, sa Merkel i ett tal efter Trumps besök. Europa måste ”ta vårt öde i våra egna händer”. G7-mötet beskrevs av Merkel som ”mycket otillfredsställande”.
Trump är mycket impopulär i Tyskland och Merkels uttalanden är en del av kampanjen inför höstens val. Att det är Europa hon betonar och inte enbart Tyskland understryker hur det är tyskt kapital och politik som dominerar inom EU och Europa.
Ambitionen att hålla ihop Europa/EU har dock fått hårda smällar under de senaste årens kriser: finanskrisen, den brutala flyktingpolitiken, ökad nationalism och stängda gränser. Nya EU-kriser är att vänta.

Trumps agerande måste också ses som ett försök att öka stödet hemma i USA. Under dagarna i Europa drev han a) att de europeiska Natoländerna måste öka sina militärutgifter, b) att i synnerhet Tysklands handel med USA är ”orättvis” och c) att han inte förrän efter hemkomsten skulle besluta om USA ska stå kvar vid eller lämna Parisavtalet om klimatet.
Både militärt och i fråga om handel har alliansen mellan USA och framför allt Västeuropa varit en av kapitalismens viktigaste stöttepelare under efterkrigstiden. Men denna gång kom USA:s president till Natos toppmöte med en utskällning och krav på kraftigt ökad upprustning. I sitt tal nämnde han inte heller Natos paragraf 5, som innebär att medlemsstaterna ska stödja varandra militärt.
Tyskland är ett av de länder som ligger under Natokravet på militärutgifter på minst två procent av BNP. Att Trump dessutom anklagade tyska exportföretag för att dumpa marknaden, ökade motsättningarna mellan Washington och Berlin ytterligare.

Faktum är att Trump höll en lägre profil under sina dagar i Saudiarabien än i Europa. Under besöket undertecknades en av världens största vapenaffärer någonsin, med försäljning av krigsmateriel från USA till Saudiarabien för 110 miljarder dollar (960 miljarder kronor).
Det är vapen som kommer till användning i det fruktansvärda kriget i Jemen, i andra delar av Mellanöstern liksom mot möjliga inhemska uppror.
Trump anlände hem till nya kriser och behövde verkligen den uppbackning han fått av republikanska politiker för sin turné. Samtidigt är det mycket tydligt att hans borgerliga kritiker, från Merkel till Demokraterna i USA, representerar samma kapitalistiska system och klyftor. För en verklig kursändring behövs det nya rörelser och partier för och av arbetare, beväpnade med ett socialistiskt program mot nationalism, rasism och sexism – för välfärd och produktion i enlighet med människors och miljöns behov. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!