Turkiet: 71 fackliga aktiva arresterade

2012-06-27 14:27:52
På morgonen den 25 juni nåddes vi av tråkiga nyheter från fackligt aktiva i Turkiet. 71 personer från offentliganställdas fackliga konfederation KESK (Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu) har arresterats.

Tillslaget mot KESK har gjorts inom ramen för jakten på KCK [Kurdistans samhällsunion]. I repressionen mot framförallt kurdiska politiker har just KCK-jakten använts som ett sätt att tysta kritiska röster. Attackerna mot KESK visar att staten inte värjer sig från att stämpla oliktänkande som terrorister, utan några som helst bevis. De absurda tillslagen har mött kritik från breda oppositionella skikt. Politiska partier, fackförbund och organisationer för mänskliga rättigheter har alla engagerat sig i frågan.
Jakten på KCK används för att tysta oliktänkande. Anledningen till att KESK nu utsätts för den statliga repressionen är enligt KESK:s generalsekreterare Ismail Hakkı Tombul att man nyligen har genomfört en strejk och vågat ta strid mot regeringens allt mer konservativa utbildningspolitik.
Dessutom är KESK en obekväm röst i kampen för minoritetsrättigheter, något som gör dem än mer impopulära hos regeringen.
Mot bakgrund av detta är det uppenbart att arresteringarna mot KESK är politiskt motivera­de. Därmed har regeringspartiet AKP än en gång visat sin fientlig­het mot arbetarrörelsen.
Vi uppmanar därför alla progressiva krafter, och där främst fackligt aktiva i Sverige, att ta ställning mot denna repression.
Murat Kuseyri
Svensk-turkiska solidaritets- och kulturföreningen i Stockholm

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!