Turkiet går in i Syrien

2016-09-01 13:55:31


Biden gav Erdoğan fullt stöd för invasionen av Syrien under sitt statsbesök.

När turkiska specialstyrkor understödda av stridsvagnar, artilleri och flyg tillsammans med allierade turkmenska och arabiska rebellgrupper den 24 augusti påbörjade sin inmarsch mot gränsstaden Jarabulus och vidare söderut mot Manbij och västerut i norra Syrien var det första gången en utländsk stat inledde en regelrätt markoffensiv i det syriska kriget. Därmed läggs ännu en stor stock på den syriska brasan.

Precis som den turkiske analytikern Faik Demir vid Istanbuls Galatsaray-universitet har kommenterat må operationen ”Eufrats sköld” ha inletts mot IS (den så kallade Islamiska staten) som i flera år har kontrollerat Jarabulus, men huvudsyftet var att säkerställa att Turkiets närmast lierade rebellgrupper och inte kurdiska styrkor tar kontrollen över det strategiska gränsområdet.

Direkt utlösande
för beslutet tycks vara att de så kallade Syriska demokratiska styrkorna (SDF), där de kurdiska YPG/YPJ-­miliserna är en central del, med stöd av USA-flyg nyligen lyckades driva bort IS från staden Manbij, som ligger 30 km söder om Jarabulus och väster om floden Eufrat. 

Erdoğan har länge varnat för att varje försök från det syriskkurdiska partiet PYD och dess närstående YPG-styrkor att säkerställa och binda ihop den federation som de har utropat tillsammans med allierade representanter för andra folkgrupper runt Rojavas västra kanton Afrin med de östliga kantonerna Kobanê och Jazire genom en korridor väster om Eufrat skulle vara ”en röd linje” för Turkiet. 

Exakt vad som nu händer är svårt att veta i en flod av motstridiga uppgifter. Klart är att medan Jarabulus intogs nästan utan offer har den fortsatta turkiska offensiven i riktning mot Manbij söder om staden kostat få IS-terrorister livet, men många döda både bland SDF-styrkor och civila. 

Ivrig att reparera USA:s trasiga relationer med den turkiska regimen gav USA:s vicepresident Joe Biden, som befann sig i Turkiet när inmarschen i Syrien började, Erdoğan fullt stöd för operationen mot IS i Jarabulus, samtidigt som han även hotade att avbryta allt USA-stöd till YPG om de inte drog tillbaka sina styrkor från Eufrats västra sida. 

Medan YPG har försäkrat att de har lytt denna uppmaning kan det vara så att det istället är de med YPG allierade andra styrkor som stärker sina ställningar i Manbij.

– YPG har inte skickat några som helst militära förstärkningar mot Manbij. Turkiets påståenden om att det slåss mot YPG väster om Eufrat är osanna och är endast genomskinliga förevändningar för att bredda ockupationen av det syriska territoriet, säger en talesperson för YPG till Reuters.

Inmarschen kan också vara början på en större operation för att etablera den 45 km djupa och 85 km breda så kallat ”IS-fria” säkerhetszon under turkisk kontroll, som Erdoğan länge har önskat. Dit skulle Turkiet kunna hänvisa syriska flyktingar, samtidigt som det kurdiska PYD och dess allierade miliser kan stängas ute, Turkiet-lierade rebellgrupper ges skyddade baser och ett militärt faktum etableras som kan säkra ett starkt turkiskt inflytande över Syriens framtid. 

Medan det kurdiska motståndet har alla skäl att uppröras över det klartecken till inmarschen i Turkiet som gavs av USA:s vicepresident Biden försöker USA:s speciella sändebud för kriget mot IS, Brett McKurk, att gjuta olja på vågorna i relationen till YPG/YPJ och SDF genom att mana till eld upphör och förklara de strider som pågår mellan turkiska styrkor och SDF där IS inte finns för ”oacceptabla och en källa till djup oro”. 

Efter det 12 timmar långa mötet i Genève mellan USA:s och Rysslands utrikesministrar den 26 augusti uttalade sig både Kerry och Lavrov tydligt emot det kurdiska initiativet till en självstyrande region i Syrien. 

Som marxister inom CWI och Rättvisepartiet Socialisterna länge har varnat de syriska kurderna måste de vara beredda på att svikas av alla imperialistiska parter och istället söka sina allierade bland regionens förtryckta arbetare och fattiga massor, som alla skulle kunna vinnas över för idén om en maximalt demokratisk och socialistisk konfederation i hela regionen. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!