Turkiet: Tekelarbetarnas strid inne på sin tionde vecka

2010-02-17 14:41:02
Tekelarbetarna ger inte upp.
I Ankara har arbetarnas ”tältstad” blivit något av en motståndets festival.
Det är en kamp för bröd, frihet och solidaritet, men ti­den börjar bli knapp.

Den 14 februari genomfördes en demonstration, organiserad av en rad vänsterorganisationer, till stöd för Te­kelarbetarna. Flera tusen deltog, men talarnas budskap var uddlöst till skillnad från vad som sägs i de diskussioner som förs i arbetarnas ”tältstad”. Samtidigt ökar pressen på Tekelarbetarna.

I slutet av februari ska arbetarna ta slutgiltig ställning till om man ska acceptera att vara anställd enligt 4C-la­gen, vilket betyder korttidskontrakt, lägre lön, sämre arbetsvillkor och förlorad förhandlingsrätt. Säger man nej kan alternativet vara arbetslöshet.
Fackledarna har hittills inte varit beredda att ta strid för att avskaffa den förhatliga lagen. Facktopparna har lovat att organisera stödaktioner i nästa vecka (lokala demonstrationer), men inga strejker och det som krävs.

Ännu håller arbetarna modet uppe och trots att också vädret gör sitt för att dämpa stämningarna är moralen hög. ”Kampen är inte över, den har bara börjat”, lyder arbetarnas slagord.
CWI:s utsände i Ankara

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!