Två rasistiska mördare

2012-06-20 16:16:14
Varje morgon kör bepansrade bilar fram till domstolsbyggnaderna i Oslo och Malmö, med varsin högerextrem massmördare.
Anders Behring Breivik i Oslo har i förhör kallat Peter Mangs i Malmö för ”den kanske störste motståndsmannen i Skandinavien”, bara överträffad av Breiviks egna terrordåd. Breivik anser att de båda förtjänar att ”bli hyllade och få respekt”.
Det är två olika fall av rasistiska mord.
Men i båda fallen görs försök att tona ned mördarnas rasism och istället betona olika diagnoser eller psykiska sjukdomar.
Särskilt rättegången i Oslo har dock tydligt visat hur Breivik fått sina idéer från rasistiska och högerextrema organisationer och ideologier.
Detta hot måste besvaras politiskt av arbetar-, vänster- och antirasistiska organisationer och aktivister.

Mangs kallade offren för apor

Peter Mangs härjade i sju år i Malmö. Han är nu åtalad för tre mord och mordförsök på ytterligare 12 personer.

På hösten 2010 insåg polisen det uppenbara – det var samma skytt som låg bakom attentaten, som riktade sig mot invandrare. Det rörde sig om en andra laserman. Den första lasermannen John Ausonius sköt 11 invandrare varav en till döds i Stockholm och Uppsala 1991.
När Peter Mangs så småningom greps hittade polisen vapen som kunde kopplas till dödsskotten. Plus en insikt i Mangs idévärld.
Han prenumererade på tidningen Nationell Idag, som ges ut av nazister och han var flitig besökare på Politiskt Inkorrekt (hemsida som gjordes av sverigedemokrater, numera under namnet Avpixlat). Plus filmer, dokument, flygblad o s v med rasistiskt innehåll. Det visade sig att Lasermannen John Ausonius var en av hans idoler.
Precis som Breivik skrev Mangs också på en bok om sina grundidéer, bland annat antisemitism. Daniel Poohl på expo.se sammanfattar att ”Mangs skriver att den ariska mannens naturliga tillstånd är aggression”, men att judarna däremot ­anser att aggression är ett problem. Mangs kritiserade det parti han röstade på, Sverigedemokraterna, för dess stöd till Israel.

Mangs skriver i boken att han skulle ha haft det bättre i Hitlers samhälle, där också hans syster skulle ha överlevt istället för att dö av en överdos.
Mangs erkände morden först för en vän, med orden ”Det var jag som klämde den där apan där borta”. Senare erkände han också för sin psykolog. Men han har senare tagit tillbaka och nekar.
Mangs rasism – det finns många fler exempel – tonas ner av åklagaren Solveig Wollstad, som talar om ”ett visst mått av främlingsfientlighet”.
Åklagarens argument skulle vara dels att Mangs också riktar sig mot krimi­nella, dels att han har diagnosen Asperger. Men det bortser från vad som verkligen utmärker Mangs – i likhet med Breivik – den våldsinriktade rasismen och tron på sig själv som en hjälte. Rättegången väntas ta slut i juli och dom kommer i augusti.

Breivik är en högerterrorist

Anders Behring Breiviks galenskaper är politiska, inte någon psykisk sjukdom. Det är helt uppenbart ju längre rättegången mot den högerext­reme och rasistiske terroristen ­fortgår.
Breivik har erkänt bombdådet i Oslo och massakern på Utøya, totalt 77 mord och 42 mordförsök den 22 juli i fjol. Han påstår själv att detta planerades i 10 år och medvetet riktade sig mot det socialdemokratiska Arbeiderpartiet (Ap) och dess ungdomsförbund AUF. Han kallar Ap för ett ”väldigt marxistiskt parti” som fört in många ”kommunistiska tradi­tioner” i Norge.

Breivik har erkänt, men de många psykiatriska diagnoser som har förts fram gör att en stor del av rättegången handlar om ifall han är mentalt sjuk eller inte. De två första som undersökte honom, Synne Sørheim och Torgeir Husby, kom fram till att han led av paranoid psykos och paranoid schizofreni. De ansåg att Breiviks syn att han skulle ”rädda” Norge och Europa var ”bisarr” och visade att han är sjuk. Ett annat vittne spekulerade om Breivik hade Tourettes syndrom och Asperger.
Men en rad andra, experter på både psyke och högerextremism, har visat att hans idéer ingalunda är unika. Professor Tore Björgo visade hur den norske högerextremisten Arne Myrdal, som dog 2007, har beskrivit avrättningar av muslimer under ett framtida inbördeskrig i Norge.
Psykiatriprofessor Einar Kringlen jämförde Breivik med nazismen:
– De många som deltog i försöken och utrotningen av judar och andra grupper var knappast galna, utan trodde det var det rätta. Det hände inte över en natt utan pågick och utvecklades under flera år. Detsamma hände med Breivik, sa Kringlen.
Den svenske professorn Mattias Gardell sammanfattade att Breivik ”inspirerats av islamofobi, kulturkonservativ nationalism, antifeminism, viss vit makt-ideologi, viss högerkristen teologi och nationalromantiska tempelriddartraditioner” (citerat ur gp.se). Den norske historikern Terje Emberland pekade på likheterna med fascistiska ståndpunk­ter, som att den norska/nordiska ”rasen” skulle vara hotad.
Även flera islamofober och rasister var kallade som vittnen. Bland annat framkom det att Norwegian Defence League (NDL) inte har tagit avstånd från Breiviks handlingar. Den ungerska författaren Péter Nádas intervjuas i norska Aftenposten och berättar att reaktionerna på Breiviks dåd ”var mycket positiva, både bland fascister och rasister” i Ungern. Breivik blev deras megafon och hjälte.
Anders Behring Breiviks rasism måste bekämpas, den är inget som kan ”botas” med vård. Rättegången pågår fram till midsommar och dom kommer i juli.

Massivt motstånd

När Breivik under rättegången angrep sången ”Regnbågens barn” blev motreaktionen mycket stark.
Brevik anklagade sången, som säger att alla hudfärger är lika mycket värda och ursprungligen är skriven av Pete Seeger, för att vara marxistisk propaganda. Den norske textförfattaren Lillebjørn Nilsen påstods vara ”en marxistisk aktivist” som vänstervridit och hjärntvättat den norska skolan.
Svaret blev massivt. 40 000 människor samlades på Youngstorget i Oslo den 26 april för att sjunga sången efter en uppmaning på facebook.
Motreaktionerna mot Breivik har visat potentialen för en verklig massrö­relse bland arbetare och ungdomar. Att bygga en sådan är nödvändig för att också rycka undan grunden för rasism och extremhöger. Kampen mot rasism är också en kamp mot de växande klyftorna i samhället, arbetslösheten och ­otryggheten.

Per-Åke Westerlund

Marsch i Stockholm?

Olika islamofobiska organisationer, däribland English Defence League, har annonserat att de planerar en marsch i Stockholm den 4 augusti.
Marschen sägs samla islamofober från hela världen och annonse­ras på hemsidan Stop Islamization of Nations, SION.

Ett tidigare försök att marsche­ra, i Århus i Danmark den 31 mars, blev ett fiasko. 5 000 motdemonstranter samlades mot cirka 150 rasister.
En ledande person i den danska grenen av denna rörelse, Danish Defence League, har sedan dess uttalat att han är enig med Breiviks åsikter till 100 procent.

Om marschen i Stockholm blir av återstår att se. Det är samma vecka som Pride, vilket borde underlätta att samla en stor motdemonstration.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!