Tysta minuter för kulturen

Ett hundratal slöt upp till demonstrationen på Norrmalmstorg i Stockholm (Foto: Vilgot Karlsson).

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

På fredagskvällen den 1 september hölls den riksomfattande protesten Tre Tysta Minuter. Som Offensiv har skrivit om förut (nummer 1564) startades uppropet och namninsamlingen Tre Tysta Minuter på initiativ från Isabel Cruz Liljegren, dramatiker och styrelseledamot i Dramatikerförbundet och Scensverige.

Tre Tysta Minuter är en protest mot nedskärningarna och attackerna på kulturen, inklusive en miljard kronor mindre i årets kulturbudget från regeringen jämfört med året innan, och det borgerliga kommunstyret i Norrköping som rättfärdigar nedläggningen av Kulturförvaltningen och utförsäljningen av konserthuset med att de vill ”skapa en tillväxtmotor” och uppmuntra ”kultureliten” till självfinansiering. Namninsamlingen på Skrivunder.com har hittills fått över 3 575 underskrifter.
Kulturarbetare uppmanades att ”pausa” sitt arbete i tre minuter mellan 20.15 och 20.18 på fredagskvällen för att visa just hur viktig kulturen faktiskt är.
Det är en historisk parallell till en liknande treminutersstrejk bland kulturarbetare som hölls 1988. De som deltog i årets strejk var bland annat Esperantoscenen i Göteborg, Norrbottensteatern, Västmanlands Teater, Ögonblicksteatern i Umeå, den kringresande Teater Tropos samt Stadsteatern och Dramaten i Stockholm.
I samband med treminutersstrejkerna hölls demonstrationer på flera platser runt om i landet, bland annat Göteborg, Malmö, Luleå och Stockholm.

Det var högljutt innan det tystnade i tre minuter (Foto: Vilgot Karlsson).

Demonstrationen i Stockholm samlade hundratals deltagare på Norrmalmstorg. Tal från bland annat skådespelaren Jessica Gustafsson, textilkonstnären Sarai Alvarez Riveros som hade tillverkat en banderoll med budskapet ”FÖRSVARA SCENKONST” och komponisten Leif Jordansson varvades med uppträdanden från Operaimprovisatörerna och talkörer skrivna av Boel Bernmark från Unga Socialister.
Under treminutersstrejken framförde The Great Learning Orchestra ett protestnummer där olika slagverk spelades på, ett slag i sekunden i tre minuter.

Andreas Boonstra, konstnärlig ledare på moment:teater, talade bland annat om högerpopulismens splittring genom att rikta bort uppmärksamheten från den verkliga elit ”som får skattelättnader samtidigt som kultur, vård, omsorg och skola ställs mot varandra och med nedskärningar och besparingar förväntas anpassa sig (…) i ett exceptionellt ansträngt ekonomiskt läge”.
Även Therese Hörnqvist, styrelseledamot i Fackförbundet Scen & Film, poängterade att ”det var inte konstmuseet i Kalmar som ökade barngruppernas storlek på förskolan (…) inte Västerbottensteatern som minskade antalet minuter per pensionär i hemtjänsten och inte Fylkingen som lade ner vårdcentralen”.
Katja Raetz från Socialistiskt Alternativ talade också, läs hennes tal här nedanför.
Nu måste kampen fortsätta och breddas mot den blåbruna regeringens stora nedskärningar på såväl kultur som övrig välfärd. Nya demonstrationer och aktioner bör omgående kallas till för att hålla pressen uppe. Socialistiskt Alternativ stödjer fullt ut kampen för den fria kulturen.


Katja Raetz, sjuksköterska och medlem i Socialistiskt Alternativ, höll ett bejublat tal på demonstrationen Tre tysta minuter i Stockholm. Här följer hennes tal.

Katja Raetz, SAV, talade i Stockholm (Foto: Vilgot Karlsson).

Hej och tack för att jag som sjuksköterska får tala här idag. Vi protesterar idag mot angreppen på kulturen, som kommer att drabba kulturarbetare runt om i landet. Men inte bara dem. Minskade resurser, privatiseringar och kommersialisering av kultur, inskränkt media- och presstöd med mera är i grunden ett angrepp på det fria ordet.
Med tre tysta minuter varnar vi för den tystnaden som hotar om högerpolitikens attacker får fortsätta. Vi ser redan idag hur tystnaden på arbetsplatser breder ut sig. Inskränkt rätt till anställningsskydd mot löfte om att fler ska kunna skola om sig har nu visat sig att det blev ett högt pris mot väldigt lite i utbyte.
Som sjuksköterska har jag länge varit aktiv mot försämringarna i vården. Vårdkrisen beror på bristande resurser, men också att vården inte styrs utifrån personalens och patienternas behov.
Att då som Moderaterna i Norrköping använda sig av vårdpersonalens dåliga arbetsvillkor för att försvara nedskärningar på kulturen är groteskt. Det visar dessutom på ett sjukt förakt mot personalen att anspela på att undersköterskor inte skulle vilja ta del av kultur, gå på teater eller utställningar.

Vård och omsorg har länge befunnit sig i kris. Personalen kämpar på mot försämrade arbetsvillkor, hyvling av tjänster, ökad stress och press där färre ska göra mer och ständig känsla av att man inte hinner med. Särskilt här i Stockholm tillåts numera stora delar av vården att göra vinst på våra skattepengar, utan några som helst krav på återinvestering.
Nästa år spås underskottet i kommuner och regioner bli 28 miljarder kronor, vilket kommer att leda till än värre nedskärningar på alla områden: skola, vård, omsorg, offentligt kultur – om vi inte protesterar.
Idag ser vi också att precis som att ställa kultur mot vård är angiverilagen ett sätt att avleda från orsakerna för krisen. Bristen på resurser skylls på invandrare och flyktingar, samtidigt som vinster i välfärden försvaras. Kampanjen ”Vi anger inte” har nått tusentals och är ett viktigt steg i att föra olika yrkesgrupper tillsammans.
Det finns pengar. Bankernas vinster har skjutit till nya rekordhöjder i år. Bara de kommande skattesänkningarna för höginkomsttagare kommer att kosta staten 13 miljarder kronor.
Vi får inte låta dem ställa oss mot varandra. Det vi behöver är gemensam kamp för mer resurser, men också för en planering efter samhällets behov, såväl inom välfärden som inom kultursektorn. Tack!

Tystnaden föll över Norrbottensteatern

Tre tysta minuter skapade ett nationellt engagemang i kultursektorn fredagen den 1 september. Socialistiskt Alternativ i Luleå var ute under dagen för att samla underskrifter, och många visade sitt stöd, samtidigt som samtalen med personer på gatan beskrev att flera inte hade hört om uppropet tidigare.
När mörkret senare hade lagt sig samlades ett fyrtiotal personer utanför Norrbottensteatern. Teaterdirektören höll ett kort tal innan tystnaden föll.
Karin Erixon

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!