Uddevalla demonstrerade mot nazistvåld

2010-05-17 08:51:24
Uddevallas Nätverk Mot Rasism – UNMR organiserade i fredags en demonstration under parollerna ”Stoppa nazistvåldet, bekämpa sverigedemokraterna” och ”för enighet i arbetarrörelsen mot rasism och fascism”. 80 personer slöt upp och många fler stannade upp och lyssnade på talen.

Nätverket bildades som ett svar på nazisternas och sverigedemokraternas överfall på medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna. Under en vecka  har RS för en massiv utåtriktad kampanj i Uddevalla för att mobilisera mot rasism och nazism.

UNMR består idag av flera organisationer och på demonstrationen deltog flera fackligt aktiva inom fackförbundet Kommunal. Att facken deltar i kampen mot rasism är viktigt då det är arbetarklassens enighet som har styrkan att stoppa nazister och trycka tillbaka rasismen.

– Denna attack på Rättvisepartiet Socialisternas medlemmar var ett sätt för nazister och sverigedemokrater för att försöka skrämma våra kandidater inför valet, men vi låter oss inte skrämmas, sa Patrik Berg första namn för Rättvisepartiet Socialisterna i valet till Uddevallas kommunfullmäktige.

– Kampen mot rasism är också en kamp mot grogrunden till rasismen vilket är nedskärningar, högerpolitik och kapitalism, sa Klara Heydar Socialistiska Studenter.

– Samtidigt måste denna attacken ses som en attack på hela den antirasistiska rörelsen. En attack på en av oss är en attack på oss alla och ska besvaras därefter, sa Kristofer Lundberg ordförande RS Västsverige.

– Ung vänster uttalar sitt stöd för de som attackerats av nazister, sa Fredrik Weiefors.

– Vi måste alla trycka tillbaka nazister och rasister, sa Lars-Olof Laxrot från Vänsterpartiet.

– Jag är glad att en ung generation nu tar kampen mot rasism. Jag hoppas man kan jobba gemensamt med mot det här, sa Anneli Berggren från Socialdemokraterna.

Nätverket som vuxit fram under den gångna veckan har haft flera aktiviteter med stort genomlag i Uddevalla. Detta är bara början på en antirasistisk offensiv för att hålla nazister borta från gatorna och sverigedemokraterna borta från fullmäktige.

Rättvisepartiet Socialisterna  ställer upp i valet som ett antirasistiskt alternativ mot nedskärningar och all form av högerpolitik.

RS Uddevalla

Läs Bohuslänningens artikel

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!