Uddevalla: Nya nedskärningar i en äldreomsorg som redan blöder

2012-11-15 15:09:30
När jag kom till arbetet i måndags möttes jag av en bilaga med siffror på hur mycket nämnderna gått back, och hur prognosen ser ut fram till 2014 för Uddevalla kommun.

Bland annat finns förslag på att ta bort ett helt äldreboende (6 avdelningar med cirka 10 boenden på varje, med varierande grad av demens) och bygga om detta till trygghetsboende. Detta medför att ”de minst sjuka” får hemtjänst medan de mer sjuka får flytta till andra boenden.
Vårt ”resursteam”, eller ”vikariebank”, som bokar vikarier och tilllsätter timmar på de olika boendena/ hemtjänsten i Uddevalla ska även tas bort.
I och med detta kommer alla ­boenden/hemtjänstområden att ha hand om sina egna bokningar. I övrigt ska man dra in på personliga assistenter och deras tjänstgöringsgrader. Detta kommer även påverka barnomsorgen. I vilket omfång,vet vi inte ännu.

Äldreomsorgen blöder redan idag av de senaste nedskärningarna. Men istället för att lyssna till personalen som är de verkliga experterna har kommunen anlitat ett konsultföretag för att ta fram argument för nedskärningar.

Enligt Konsultföretaget ”kan cirka 100 äldreboendeplatser tas bort”, skriver tidningen Bohusläningen. ”Mängder av verksamheter kan effektiviseras”, menar de.
Men vi som arbetar inom äldreomsorgen går redan på knäna. Ständiga nedskärningar och ”effektiviseringar” betalas redan med våra ­ryggar och leder. De som drabbas av denna vansinnespolitik är anställda och brukare.
Stephanie Karlsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!