Umeå: Föräldrar tar strid mot nedläggning av skola

2009-10-21 15:47:00
Östra Ersbodaskolan i Umeå hotas av nedläggning.

Förra veckan samlades ett 40-tal föräldrar för att få information och debattera med politiska företrädare. Bakgrunden till nedläggningshotet är att skolförvaltningen måste skära ner 45 miljoner kronor nästa år, varav 9 miljoner kronor ska sparas på lokaler.
På mötet pekade upprörda föräldrar på att en nedläggning av skolan ri­skerar att bli en dödsstöt för hela om- rådet och göra att folk börjar flytta från Östra Ersboda.
En nedläggning kommer också att innebära betydligt längre skolväg och många undrade om kommunen var beredd att garantera tryggheten och säkerheten för barnen. Andra frågade sig vad kommunen skulle göra med lokalerna om de blev tomma. De politiska företrädarna från bland annat S och V menade att när elevunderlaget minskar måste man minska på lokalerna.

Rättvisepartiet Socialisterna är motståndare till att lägga ner skolan. På mötet visade vi på att det finns 38 miljoner kronor avsatta till Kulturhuvudstadsåret som istället hade kunnat gå till skolan.
Vi, Rättvisepartiet socialisterna, reste också frågan om hur de extra intäkter på 200 miljoner kronor som kommunen får 2010 ska fördelas och uppmanade föräldrarna att göra sina röster hörda.
Efter mötet startade några föräldrar en namninsamling med krav på att skolan inte ska läggas ner.
Ingrid Eriksson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!