Umeå: Fortsatta nedskärningar i äldreomsorgen

2009-01-28 16:50:15
– Jag förstår inte hur vi ska orka med ännu mer nedskärningar, säger Lena Lindström, undersköterska på Tegs sjukhem i Umeå.

– Jag har jobbat inom äldreomsorgen i 10 år. Dessa år har nedskärningarna bara rullat på, och nu för två veckor sen fick vi veta att det återigen blir neddragningar på personalen, berättar Lena.
Tegs sjukhem är ett äldreboende med fyra avdelningar där de flesta boende är dementa. Varje avdelning har nio boende. På morgonen fram till kl 13.00 är det två personal per avdelning. För kvällsjobbet kommer en personal kl 13.00 och den andra kl 16.00. På natten är det bara tre personal.

– Vi har redan nu ett ansträngande arbetsschema. Under en sexveckors-period jobbar vi 11-12 kvällar och två helger. Vi har också en extradag på en tredje helg, förklarar Lena.
– Nu sägs det att sjukhemmet har underskott och att det därför ska bli mindre heltidstjänster, berättar Lena. Det innebär i sin tur att det blir lägre personaltäthet och ännu sämre scheman.
– En förändring är att det vid dödsfall numera är de anhöriga som ska städa ur rummet där den avlidna bodde, svarar Lena när Offensiv frågar om nedskärningarnas konsekvenser.
– Det finns också väldigt lite tid för sånt som sätter lite guldkant på tillvaron för de gamla. Ett exempel är att det var snart två år sedan vi hade en utflykt för de gamla. Utflykten var till Tegs kyrkan som ligger 500 meter bort. Nya neddragningar kommer att drabba både de boende, personalen och de anhöriga.
Frank Pettersson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!