Umeå: Många frågor om studenternas hyror

2007-05-16 12:55:30

foto: Natalia Claudia Medina
Davis Kaza (RS) överräcker namnlistor till Bernt Andersson och Britta Natanaelson (Bostaden AB).

Den 10 maj organiserade Rättvisepartiet Socialisterna en hearing med Bostaden AB, det kommunala bostadsföretaget i Umeå. Mötet hölls på universitetet för att diskutera studenternas hyror, behovet av fler små och billiga lägenheter samt upprustning av befintliga rum och lägenheter. Bostaden har ca 45 procent av marknadsandelarna på hyresmarknaden i Umeå.

Representanter för Bostaden var Britta Natanaelson, VD, och Bernt Andersson, styrelseordförande och socialdemokrat.

Studenters ekonomi

Kostnaden för att bo i en hyresrätt har generellt fördubblats sedan 1989/90. Nästan 40 procent av Sveriges studenter uppger att de betalar mer än hälften av CSN-pengarna i hyra. SFS (Sveriges förenade studentkårer) har som mål att inte mer än 1/3 av studenternas utgifter ska bestå av hyran.
2006 gick Bostaden med ett överskott på 106 miljoner kronor, året innan var överskottet 118 miljoner. I juli väntas en hyreshöjning av Bostadens studentbostäder.

Vinst och höjda hyror

Den fråga som stod högt på agendan bland mötesdeltagarna var studenternas hyror.
Ganska snart stod det klart att inga hyressänkningar för Bostadens studentbostäder är planerade – trots bolagets höga vinst.
Inte ens frysta hyror skulle enligt Bostaden vara möjligt.

S bostadspolitik?

Ingrid Eriksson från Rättvisepartiet Socialisterna (RS) undrade varför socialdemokraterna de senaste åren ökat klyftorna mellan hyresrätt och villaboende.
Andersson kallade själv detta för mycket bristfälligt och sträckte sig till och med så långt att han lovade att återställa räntebidragen om socialdemokraterna kom till makten 2010 (vilket verkade vara mer av ett faktum än en förhoppning).
Davis Kaza (RS) lämnade efter den avslutade hearingen över en namninsamling med över 300 underskrifter med en önskan om lägre hyror för studenterna insamlade av RS på Umeå universitet.
Rättvisepartiet Socialisterna kommer att fortsätta arbetet för hyressänkningar inför nästa termin.

Natalia Claudia Medina

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!