Umeå: Protest mot slöjförbud

2006-12-10 17:53:50
24 mars anordnade Islamiska kvinnoföreningen en demonstration mot slöjförbud under parollen ”Kamp för religionsfrihet, nej till diskriminering och rasism”. Bakgrunden är att rektorn på friskolan Minervaskolan i Umeå förbjudit elever att bära muslimsk slöja.

Reaktionerna från muslimer och andra blev starka när samme rektor försvarade sitt beslut med att kalla muslimer med slöja för ”fundamentalister”.
Rektorn uppmanar också muslimer i slöja, som vill gå på Minervaskolan, att ”byta kultur”.
– Rektorns uttalanden är upprörande, rasistiska och visar på stor okunnighet om islam, säger Rima Mouneimne från Islamiska kvinnoföreningen till Västerbottens-Kuriren (18 mars 2006).
Förbudet är enligt rektorn en del i det ”uppförandekontrakt” som varje elev på skolan måste skriva under. I kontraktet står att inga huvudbonader får bäras inomhus. Minervaskolans företrädare säger att slöjan är att jämföra med kepsar, mössor eller andra ytterkläder.
Rima Mouneimne är nöjd med den stora uppslutningen på demonstrationen.
– Vi kommer att gå vidare med vår kamp om slöjförbudet inte avskaffas.

Slöja ett fritt val

Aden Warsame, hemspråkslärare från Somalia, förklarar slöjans roll inom islam:
– Det finns muslimer som väljer att inte ha slöja. De som bär slöja har rätt till respekt, på samma sätt som de som väljer att inte ha slöja.
Ingrid Eriksson, som sitter i kommunfullmäktige för Rättvisepartiet Socialisterna, förklarar:
– Vi har tagit tydligt ställning mot förbudet. För oss är yttrande-, åsikts- och religionsfrihet en självklarhet. Ingen ska kunna tvinga någon annan till att varken ansluta sig till eller avsäga sig en religiös åskådning. Det är lika fel med slöjförbud som med slöjtvång.
Ingrid pekar på att slöjförbudet öppnat dörren för främlingsfientliga strömningar:
– Varje dag har lokaltidningarna tagit in insändare som menar att muslimerna ”måste ta seden dit de kommer”. Eller att islam skulle vara en speciellt kvinnoförtryckande religion.
Men är inte bruket av slöja en form av kvinnoförtryck?
– Vilken religion man väljer måste vara en privatsak, menar Ingrid.
– Sedan ska man inte glömma att det bland socialister finns en tradition att ifrågasätta och argumentera emot olika religiösa och kulturella sedvänjor.
– Den kristna kyrkans förakt mot ogifta mödrar och aktiva motstånd mot preventivmedel är något som socialister alltid bekämpat.

Religion privatsak

Vi bekämpar också de iranska mullornas diktatur och förtryck av kvinnor, där slöjtvång är ett inslag. Däremot kan vi inte stödja statliga eller andra förbud ”uppifrån” mot en enskild persons rätt att tillhöra eller uttrycka en viss religion.
– Många av muslimerna i Sverige har flytt från politiskt och religiöst förtryck, fortsätter Ingrid.
– Vi anser att muslimer, precis som alla andra, ska kunna åtnjuta den religions- och yttrandefrihet som borde vara en självklarhet i Sverige och andra länder.

Patrik Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!