Umeå: ”Sälj inte ut apoteken”

2009-04-29 19:31:13
Den 24-25 april genomförde ArbetarInitiativet en protest­aktion utanför apoteken i Umeå. Flygblad delades ut om farorna med en privatisering av Apoteket.

Anledningen till protesten är att högerregeringen vill att apoteken, från den 1 juli, ska börja säljas ut till priva­ta bolag. ArbetarInitiativet säger ett bestämt nej till denna utveckling.
– En privatisering av apoteken innebär ökad kommersialisering av läkemedlen, där behovet av kortsiktiga vinster hela tiden riskerar att gå före professionell hjälp och en långsiktig planering av folkhälsan. En apoteka­re måste kunna ge oberoende råd till sina patienter. Men en privatisering innebär att det ligger i ägarens intres­se att tjäna mer pengar genom att säl­ja mer läkemedel till ”kunden”, säger Ingrid Eriksson, första namn på ArbetarInitiativets valsedel.
– En privatisering hotar även många apotek i glesbygden, då de inte är ”lönsamma”. Men dessa fyller självklart en viktig samhällsfunktion som räddar liv och måste få finnas kvar, avslutar Eriksson.
ArbetarInitiativet kommer att genomföra fler protester utanför andra apotek runt om i Umeå.
Frank Pettersson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!