”Ungdomspartiet” som har vuxit upp

2007-11-28 13:29:50
LSP/MAS kallades länge hånfullt för ett ”ungdomsparti” av andra vänstergrupper.
I själva verket har man under trettio års tid varit den mest välkända socialistiska rörelsen på universiteten i Belgien.
På 1990-talet, i kölvattnet av Sovjets kollaps, startade man den antirasistiska rörelsen Blokbusters. Det var ett sätt att nå ut under en politiskt svår period, men det gav också resultat både i fler medlemmar och i stora, breda demonstrationer.

Många nya medlemmar

Från att ha varit drygt 30 medlemmar 1990, närmar sig LSP/MAS idag 300 medlemmar – och många av medlemmarna i det så kallade ”ungdomspartiet” har idag börjat arbeta och gör ett viktigt fackligt arbete.
Värt att nämna är arbetet i facket på universitetet i Bryssel. Facket organiserar universitetets alla arbetsgrupper, från städare till professorer.
En viktig fråga framöver kommer att vara att kämpa mot den privatisering som görs gradvis när städning, bevakning och så vidare läggs ut på entreprenad.
Studentrörelsen kommer också att försöka få med sig fackföreningar och personal i protester mot att det plötsligt har börjat kosta hundratals kronor att boka universitetets lokaler till möten och annat.
LSP (Linkse Socialistiche Partij, vänstersocialistiska partiet) är namnet på partiet i den flamländsktalande delen, MAS (Mouvement pour une Alternative Socialiste, Rörelsen för ett socialistiskt alternativ) i den franskspråkiga delen.
Tvåspråkigheten betyder att allt material måste översättas till båda språken, till exempel tidningen som kommer ut varje månad.

Ulrika Waaranperä

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!