Upptrappad taxistrid mot slavliknande villkor

2016-11-30 19:44:23

foto: Mattias Bernhardsson
I våras strejkade taxiförare i Stockholm mot de odrägliga arbetsvillkoren.

Taxiklubben demonstrerar utanför Haninge kommunfullmäktige för schysta villkor den 5 december. På mötet kommer interpellationen av Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamot Mattias Bernhardsson att ställas till ordföranden i Södertörns upphandlingsnämnd Raymond Svensson (C).

Interpellationen tar upp om de slavliknande villkor som de som kör skolskjutsar, LSS- och rullstols­taxi åt Haninge kommun arbetar under. Interpellationen bygger på en granskning av avtalen mellan Haninge kommun och Sverigetaxi (före detta Taxi 020 och del av koncernen Cabonline group tillsammans med Taxi Kurir) samt egna individuella träffar med 18 förare. 

Det har bland annat framkommit att förarna jobbar upp till 75 timmar i veckan, saknar försäkringar, meddelarfrihet och drabbas av olovliga löneavdrag.

Den fackligt sponsrade hemsidan Stoppafusket.nu och SKL:s tidning Dagens Samhälle har båda publicerat de viktigaste delarna av interpellationen som debattartiklar.

Mattias Bernhardsson (RS) har också ställt Grund- och förskolenämnden mot väggen i lokaltidningen Mitt i Haninge. En av frågorna som Mattias ställer till nämnden är om de inte ser några faror och problem med att förare kör barn till och från skolan när de är trötta.

I LO:s tidning Arbetet har 20 företrädare för bland annat fackliga organisationer också skrivit ett öppet brev till Haninges och Södertörns upphandlingsnämnd med krav att de slavliknande villkoren ska upphöra. Förutom Taxiklubben återfinns fackliga företräde inom Transport, Seko, Hotell- och restaurang, Kommunal, Unga Byggare, Vårdförbundet, GS-facket och Lärarnas Riksförbunds studerandeförening. Bland undertecknarna finns även ordföranden för Solrosuppropet och ordföranden för Attention Haninge, som arbetar för funktionsnedsatta, samt även ett par entreprenörer.

Taxiklubben – som organiserade flera strejkaktioner för bättre villkor i landstingets upphandlingar i våras – kommer att manifestera för bättre villkor, som kollektivavtal och försäkringar, utanför Haninge kommunhus den 5 december, klockan 12.45 innan Södertörns upphandlingsnämnd sammanträder.

– Säg upp avtalet och omförhandla, kräver Taxiklubbens sekreterare Elisabeth Lundbladh, en av dem som tänker uppvakta upphandlingsnämndens politiker innan sammanträdet.

Villkoren inom Sverigetaxi och dess koncern Cabonline group har åter blivit en stor fråga i hela Stockholm. Dagens Nyheter hade ett stort tvåsidesuppslag om de slavliknande villkor som finns inom Stockholms landstings upphandlade färdtjänst och nya protester väntas även där. Kampen trappas upp. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!