USA: Fortsatt kamp mot polisens rasism

2015-08-19 13:19:22
Den 9 augusti var det ett år sedan Michael Brown skjöts till döds av polisen Darren Wilson i Ferguson, St. Louis, USA. Det blev startskottet för proteströrelsen Black Lives Matter, som nu är landsomfattande.

Under manifestationen hölls bland annat fyra och en halv minuts tystnad, för att symbolisera de fyra och en halv timmar som Michael Browns kropp hade lämnats av polisen vid sidan av vägen efter att han hade skjutits ihjäl.
Senare under kvällen sköts 18-­åriga Tyrone Harris Jr av polis, efter att han påstås ha skjutit mot dem. Han överlevde, men med allvarliga skador.
Dagen efter, den 10 augusti, införde politikerna ännu en gång undantagstillstånd i St. Louis. Många fortsatte att demonstrera under dagen, och fredliga demonstranter greps av polis för att de blockerade ingången till det federala tingshuset. Reportrar som försökte dokumentera händelserna hotades med gripande av polisen om de inte avlägsnade sig. Sammanlagt greps över 100 personer under protesterna. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!