USA: hbtq-kampen vinner mark

2013-08-02 10:08:50
Kampen för homo-, bi- och transsexuella personers rättigheter i USA intensifieras. Andelen stater som tillåter samkönade äktenskap har fördubblats bara under det senaste året. Trots dessa framgångar i kampen för äktenskapsrätten, bor 61 procent av USA:s befolkning fortfarande i stater där det saknas lagar mot diskriminering av hbt-personer. 

Miljoner riskerar fortfarande att förlora jobbet på grund av sin sexuella läggning, och 40 procent av USA:s hemlösa ungdomar är hbt-personer. Rätten till äktenskap hjälper inte deras situation. 
Hbt-personer drabbas av diskriminering i arbetslivet och på bostadsmarknaden, av polisbrutalitet och av ett ökande antal våldsamma hatbrott.
Under CWI:s (Committee for a Workers’ International, RS internationella organisation) sommarskola i Leuven, Belgien i juli, där socialister från hela världen samlades, träffade Offensiv Ginger Jentzen från Minneapolis, Minnesota i USA. Hon är medlem i Socialist Alternative,  sympatisörer till CWI och berättade om senaste nytt från hbt-kampen i sitt hemland. Hon pratade även om de olika kampanjer kring frågan som Socialist Alternative deltagit i – med budskapet "bryt med Demokraterna!".

Socialist Alternative kämpar för uppbyggandet av en massrörelse för en landsomfattande lagstiftning om fullständig jämställdhet inför lagen för hbt-personer, och pekar på behovet av fortsatt och upptrappad kamp. Men samtidigt understryker man behovet av arbetarpolitik, och att fullständig jämställdhet inte kan uppnås inom ramarna för kapitalismen, ett system som tjänar på att splittra arbetarklassen. 

Berätta om vad som händer just nu i kampen för samkönade äktenskap?
– Under årets Minneapolis Pride i slutet av juni gick många ut på gatorna för att fira att flera viktiga delsegrar nyligen vunnits i delstaten Minnesota, och i USA som helhet. Den 14 maj bestämde Minnesota att som tolfte delstat i USA legalisera samkönade äktenskap, från och med början av augusti. Detta var en följd av att väljarna i en folkomröstning den 6 november förra året röstat ner ett förslag från högern att göra hbt-äktenskap okonstitutionella i delstaten – samtidigt som även delstaterna Maryland, Maine, och Washington röstade för en legalisering. Den Hög-sta Domstolen röstade även i år ned Proposition 8, en lag som förbjudit samkönade äktenskap i Kalifornien, sedan de först legaliserats i delstaten år 2008.

Man har även hört talas om lagändringar på federal nivå nyligen. Berätta om turerna kring Defense of Marriage Act (Doma)?
– Under Pride firade man även att sektion 3 i Doma – den del av en federal lag från 1996, som definierade äktenskapet som en rättslig union mellan man och kvinna – förklarats strida mot den amerikanska konstitutionen samma månad. Detta efter en hätsk debatt och en omröstning i Högsta Domstolen.
Lagen som nu avskaffats innebar att par i samkönade äktenskap inte hade rätt till samma förmåner som heterosexuella par, när det gäller bland annat försäkringar, skattelättnader och bidrag och rätten att besöka anhöriga på sjukhus.

På vilka sätt ingrep Socialist Alternative under Pride i Minneapolis?
– Vi deltog i firandet, diskuterade med folk och distribuerade vårt material. Vi poängterade att medan delsegrar är värda att fira, får vi inte vara nöjda då vi har en lång väg kvar att gå. Vår kritik mot de båda etablerade partierna var skarp, men det är nödvändigt att förklara att Demokraterna i verkligheten inte är beredda att kämpa för, eller oftast ens nämna, fullständig jämställdhet. 

Många verkar dock imponerade över president Barack Obamas uttalanden till stöd för hbt-personer den senaste tiden?
– Det är viktigt att förstå att Obama och Demokraterna talar om de här sakerna av populistiska skäl, när det passar deras syften. Men i praktiken har Obama gjort litet. De senaste uttalandena har sammanfallit med rapporter om historiskt lågt väljarstöd för presidenten, vilket gjort det nödvändigt att nå ut till fler potentiella väljare, i olika folkgrupper. 
Sedan finns det ämnen som Demokraterna sällan tar upp ordentligt, och som nästan enbart aktivt förespråkas av radikala vänstergrupper och gräsrotsaktivister. Ett exempel är kravet på ökade rättigheter för transpersoner. 

Hur ser situationen ut för denna grupp?
– Det är extremt dyrt med könskorrigerande operationer i USA. Arbetare och fattiga har oftast inte möjlighet att betala priserna, som ligger mellan 6 000 och 10 000 dollar. I vissa stater försöker högern även införa ny diskriminerande lagstiftning mot transpersoner. Till exempel i Arizona vill de införa lagar för att kunna neka transpersoner tillträde till toaletter avsedda för det kön de identifierar sig med. Detta skulle försvåra det dagliga livet för dem enormt och öka risken för hatbrott, och har mötts av en protestvåg från socialister och hbt-aktivister.  

Är hatbrott mot transpersoner vanliga?
– Ja. I Minneapolis är Socialist Alternative aktiva i solidaritetskampanjen för CeCe McDonald. McDonald är en svart transkvinna som i juni 2011 attackerades på gatan, och dödade en av sina angripare i självförsvar. Trots att det var hon som blev attackerad, och att angriparna dessutom misstänks ha kopplingar till extremhögern, riskerade McDonald ett långt fängelsestraff för mord. Den 4 juni 2012, efter att ha gått med på att sluta yrka självförsvar, och erkänt vållande till annans död, dömdes hon till tre år och fem månader i fängelse. Detta är ett av flera fall som visar på avsaknaden av jämlikhet och trygghet för transpersoner.

Intervju: Heikki Moisio

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!