USA: Massrörelse i Wisconsin till försvar av fackliga rättigheter

2011-02-24 08:31:01
Bygg för en dags generalstrejk inom offentliga sektorn i alla delstater!
Delstatsparlamentet i Madison, Wisconsin, USA, är ockuperat. Protestvågen riktas mot den republikanske guvernören Scott Walker – som kallats "Hosni" Walker av demonstranter – och hans antifackliga extrema åtstramningsplaner. Lördag 19 februari demonstrerade över 60 000 i Madison, i den största demonstrationen i Wisconsins historia. Protesterna har redan spridits till fler delstater, samtidigt som Obama lagt förslag på stora nedskärningar även i statens budget. 

Scott Walkers förslag blev offentligt 11 februari. Förslagen innebär sänkta löner för de offentliganställda, t ex lärare, och tar bort rätten till kollektiva fackliga förhandlingar. Torsdagen den 17 februari deltog 30 000 i protesterna som ökade till 40 000 på fredagen och under lördagen den 19 februari beräknade polisen att 60 000 demonstrerade utanför delstatsparlamentet i Madison där ytterligare 8 000 protesterade inne i själva byggnaden. Ett TeaParty möte som fått stor publicitet, till stöd för den republikanska guvernören, var väldigt, väldigt mycket mindre med rapporter som varierade mellan några få hundra till ett par tusen deltagare som stödde detta angrepp mot fackföreningarna.

Nedan är den text som medlemmar av Socialist Alternative (CWI anhängare i USA) delade ut under massdemonstrationerna i Madison de senaste dagarna.

Bygg för en dags generalstrejk i offentliga sektorn!

Offentligt forum [i Madison] för att diskutera en strategi hur man kan vinna

Måndag 21 februari, 19.00, Rainbow Books, 426 W Gilman St, Madison, WI

Guvernören trodde att han kunde köra över Wisconsins arbetande människor. Istället tände Scot Walker en rörelse som helt klar har den potentiella makten och styrkan att få hans företagsstödda administration ner på dess knän. Nyckelfrågan är hur kan vi enas runt en strategi av massaktion som kan föra denna kamp till seger?

Walkers plan att avskaffa delstatens anställda rätten att förhandla om ett kollektivavtal är inget annat än ett försök att krossa fackföreningsrörelsen. Arbetande människor och våra fackföreningar är inte orsaken till den ekonomiska krisen och delstatens finansiella elände. Bankdirektörerna, spekulanter på Wall Street och företagens politiker är de skyldiga. Så vi måste kräva: Sluta skylla på fackföreningarna! Tvinga de superrika att betala för sin egen kris!

Attackerna riktas inte enbart mot fackliga medlemmar bland delstatens anställda. Det är en attack mot alla arbetande människor och ungdomar. Om de besegra delstatens anställda är det fritt fram mot alla arbetares arbeten, löner, förmåner, framtida pensioner och mot offentlig service.

Den senaste veckans aktioner har gort en sak klar: Denna delstatens arbetande människor och ungdomar är beredda på en totalmobilisering som inte kommer att stoppas av något. Vi har inspirerats enormt av det egyptiska folkets heroiska och beslutsamma kamp som inte gav up förrän deras röster hördes.

Men om en veckas massdemonstrationer, massjukskrivningar och strejker inte kommer att stoppa Walker, det republikanskt dominerade delstatsparlamentet och deras uppbackare storföretagen vad kan göra det? Förberedelser måste göras för en mobilisering som kommer att stoppa verksamheten över hela delstaten. Ett första beslutsamt steg är att organisera en endags generalstrejk inom offentliga sektorn i kombination med en massiv elevstrejk för att stänga skolorna. Lärarna har redan visat på vad som är möjligt – nu måste hela den offentliga sektorn fås att helt stanna!

Men det är ont om tid. Om vi inte fortsätter framåt kommer vi att hamna på efterkälken. Vi kan inte lita på det demokratiska partiet för att upprätthålla en principfast hållning om inte de känner av elden från rörelsen som sprids under dem. När allt kommer omkring skulle ens delstatens demokrater ens ta ställning om inte de arbetande människorna i Wisconsin ställt sig upp till en början?

Fackföreningarna måste snabbt utlysa en endags generalstrejk inom den offentliga sektorn och inleda en allvarligt menad allomfattande mobilisering.

Även om alla anställda i delstaten inte får strejka måste vi ha i minnet att fackföreningarna bildades till en början genom striden som trotsade antifackliga lagar. Strejkrätten måste försvaras och utökas. Om vi inte är beredda att ta ställning nu, när kommer vi då att göra det, speciellt då fackens makt tagits ifrån dem?

Insatserna är extremt höga. Om denna antifackliga lag antas kommer det att inge mod hos dem som attackerar fackföreningarna på andra ställen men om den besegras kommer det att ge arbetare självförtroende att ställa sig upp över hela landet. Det är därför en nationell uppmaning till att mobilisera arbetarrörelsen måste göras för att använda så mycket av fackföreningarnas resurser som möjligt till detta slagfält för att sprida kampen ut över nationen genom att organisera stora solidaritetsmöten och –aktioner över hela landet.

Wisconsin har blivit centrum för en svepande attack mot den offentliga sektorn över hela landet. Andra delstatregeringar riktar också in sig mot löner, förmåner och rätten till kollektivavtalet. Detta är storföretagens och deras politiskt valda företagstjänares nakna dagordning. Det kapitalistiska systemet är inne i en djup kris och de vill lösa den på våra ryggar genom att krossa alla hinder, inklusive fackföreningarna.

Det är upp till oss att stoppa dessa attacker. Medan vissa politiker inom det demokratiska partiet säger att de stödjer vissa av våra krav förblir partiet en ombytlig allierad. Varför gjorde de upp med republikanerna om skattesänkningar för de superrika? Varför har utbildningsministern Arne Duncan i Obamas regering sikte inställt mot lärarfacken? Vad hände med EFCA? Varför har de inte svarat på Tea Party och högerrepublikanernas lögner. Trots deras retorik för arbetare finansieras det demokratiska partiet till stor del av storföretagen och konsekvent förrått arbetande människor.

Det är dags att bildar ett politiskt alternativ till två de partierna för företagens Amerika. Kampanjer borde inledas över hela landet för att stoppa budgetnedskärningar och försvar av arbeten, tjänster och arbetarnas rättigheter. I dessa kampanjer skulle vi kunna föra våra egna oberoende kandidater som ett första steg för att bilda ett nytt parti som ger arbetare och unga en verklig röst och kämpar för våra intressen.

Det är dags nu att börja slå tillbaka. De egyptiska arbetarna har visat att det är möjligt att stå upp mot orättvisor överallt. M du håller med idéerna i detta flygblad kontakta oss då för att tala om att gå med i Socialist Alternative och hur man organiserar en enad kamp för att kämpa för våra rättigheter och vår framtid.

·        Stoppa lagen! Fäll Walkers antifackliga lagar

·        Stoppa alla budgetnedskärningar, avskedanden och attacker mot arbetare

·        Vänd Walkers skattesänkningar för företagen för att minska budgetunderskottet

·        Beskatta de rika och företagen för att betala för nya arbeten inom offentliga sektorn till fackliga löner och villkor

Socialist Alternative (CWI:s anhängare i USA)

 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!