”USA och Etiopien ut ur Somalia”

2007-01-24 13:38:54
Etiopiens USA-stödda invasion av Somalia har inget folkligt stöd – vare sig i Somalia eller Etiopien.
– Lördagen den 3 februari ska somaliska och etiopiska svenskar demonstrera tillsammans för ett omedelbart tillbakadragande av trupperna, säger Warsame Elmi, medlem i Rättvisepartiet Socialisterna, som tagit initiativ till Kommittén mot krig på Afrikas horn.

Rent militärt var invasionen i slutet av december en enkel match för Etiopiens trupper, stödda av USA-flyg och spionsatelliter (se Offensiv nr 732). Trots detta kunde inte USA låta bli att låta även egna specialtrupper och bombflyg av modellen AC 130 delta i massakrer på vad som kallades flyende medlemmar ur de islamiska domstolarnas milis, som i sex månader hade kontrollerat Somalias södra och centrala delar. Bush ville inte missa denna PR-seger i ”kriget mot terrorismen”.
Men precis som i Afghanistan och Irak, hotar nu de invaderande trupperna och deras eventuella efterföljare från Afrikanska unionen att fastna i ett dödligt träsk av folkligt motstånd.

Massaker på civila

Enligt den brittiska hjälporganisationen Oxfam dödades 70 somaliska herdar i gränsområdet mot Kenya, medan inte en enda av de tre efterlysta ”al-Qaida-terrorister” som av USA utpekats för delaktighet i bombattentaten mot USA:s ambassader i Kenya och Tanzania kunnat hittas.
Särskilt illa ute är annars de 155 000 människor i översvämningsdrabbade regioner, som inte längre kan nås av hjälp vare sig från de islamiska domstolarna eller från FN sedan flygplatsen i Kismayo tagits över av etiopiska styrkor. ”I stället för två FN-helikoptrar för humanitära aktioner, har vi åtta etiopiska helikoptrar för en annan typ av aktioner”, klagar Eric Laroche, som samordnar FN:s humanitära hjälp.
Även i huvudstaden Mogadishu ökar spänningen. ”Priserna skjuter i höjden, arbetslösheten stiger och kaos råder. Vi är rädda på grund av den skenande bristen på säkerhet. Vi ser fler dödsskjutningar och vi hör fler bomber, särskilt affärer drabbas. (Övergångs)regeringen har skärpt sin kampanj för att begränsa vår yttrandefrihet. Jag tror att de inte vill låta omvärlden veta vad som har hänt i Somalia… Det är verkligen skrämmande här”, lyder ett vittnesmål från Mogadishu som citeras av BBC Arabic.com.

Fritt fram för banditer

Medan övergångsregeringen och de etiopiska styrkorna tvingas använda all uppmärksamhet till att skydda sin egen säkerhet i presidentpalatset och ett fåtal läger, ligger fältet åter fritt för banditer och beväpnade klanmiliser. Allt fler väpnade attacker utförs också mot övergångsregeringen och dess etiopiska beskyddare. I en av veckoslutets blodigaste incidenter uppges minst fyra civila ha dödats och många skadats när etiopiska trupper beskjutit en folkmassa vid en boskapsmarknad i Mogadishu – sedan en man öppnat eld mot en etiopisk konvoj.
Att som ”övergångsregeringen” under president Abdullahi Yusuf gjort inta huvudstaden med hjälp av utländska trupper är ett recept för fiasko. New York Times berättar också om en bitter stämning mot regeringen på ett möte med de äldste i Ayr-klanen. ”Regeringen är svag, vi kan inte stödja den”, sammanfattade en av deltagarna efteråt.

Talmannen sparkad

Läget försämras ytterligare av att den så kallade regeringen, trots kraftig opposition från EU, har sparkat talmannen Sheik Aden i sitt eget ”övergångsparlament”. EU:s hjälpkommissionär Louis Michel varnar för risken för ett nytt inbördeskrig.
Övergångsregeringen har hittills ilsket avvisat EU:s krav på förhandlingar även med ”moderata element” ur de islamiska domstolarna om en breddad ”freds- och enhetsregering”, något som också satts som villkor för EU:s ekonomiska hjälp. En av dem som EU tycks hoppas ska delta i sådana förhandlingar är den enda ledamoten ur de islamiska domstolarnas råd som hittills påträffats, Sheikh Sharif Ahmed. Denne sitter nu fängslad i Kenya.
I stället sker enligt den sparkade talmannen Aden en ”glidning mot diktatur”, då Yusufs regering är på väg att utrensa även andra oppositionella ur sitt eget så kallade övergångsparlament.
Hårt pressad av risken att fastna i ett Afghanistanliknande träsk har den etiopiska regeringen redan deklarerat att den påbörjat sitt tillbakadragande. Men dessa manövrer kan mest av allt ses som en påtryckning på Afrikanska unionen om att skynda på en utlovad utplacering av en ”fredsstyrka” på 8 000 man, som kan ersätta de etiopiska trupperna som skydd för den alltmer hatade övergångsregeringen.

Afrikanska unionen

Enligt övergångsregeringens inrikesminister Farah Aideed väntas afrikanska soldater från Uganda, Malawi och Nigeria redan inom en vecka. Men hittills har bara Ugandas regering lovat skicka 1 500 trupper, medan andra tilltänkta länder tvekar. De varnas också öppet för att även de fastna i träsket av Eritreas regering, som tidigare gett materiellt stöd till de islamiska domstolarna i Somalia.
Utplaceringen av en afrikansk fredsstyrka kan enligt bedömare ta månader snarare än veckor, om det alls visar sig vara möjligt. Därför talar också mycket för att Etiopien kommer att fastna mycket längre i Somalia än den etiopiske presidenten Meles säger sig önska, då ett snabbt tillbakadragande direkt skulle få den Etiopienstödda övergångsregeringen att kollapsa. Enligt den somaliska övergångsregeringens premiärminister Ali Mohammed Gedi, ska också tusentals etiopiska soldater bli kvar till skydd för regeringen till dess att de ersätts av soldater från Afrikanska unionen.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!