USP – för arbetarenhet och socialism

2010-05-12 14:35:47
United Socialist Party, RS systerparti på Sri Lanka, har trots att man ännu är ett litet parti gång på gång visat vilken betydande roll ett socialistiskt parti kan spela i svåra situationer.
I presidentvalet 2005 lyckades partiets kandidat Siritunga Jayasuriya, genom att va­ra det enda politiska alternativet som försvarade tamilers rättigheter och som samtidigt förespråkade gemensam kamp bland arbetare och fattiga oavsett etnicitet, komma på tredje plats.
I årets presidentval var USP:s resultat sämre, men det ska ses mot bakgrund av det drastiskt försämrade säkerhetsläget i landet.

De senaste åren har USP tvingats bedriva det mesta av sitt arbete underjordiskt och partiets ordförande och ansikte utåt, Siritunga Jayasuriya, har hotats till li­vet flera gånger.
Under det långa kriget mot tamilerna var USP en av få krafter som vågade protestera mot krigshetsen och den antitamilska propagandan. Genom att sätta upp Plattform för frihet, försökte man samla oppositionen och bry­ta den öronbedövande tystnaden kring vad som pågick i landet: Att ”rätten att leva” användes som slogan är ett mått på statens övergrepp.
Efter presidentvalet i januari har förtrycket hårdnat mot UNP.
I en rapport från mars i år skriver den kända människorättsorganisationen Human Rights Watch att: ”Sedan januari har regimen genomfört en kampanj för att tysta journalister och andra oppositionella”.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!