Ut med de skamlösa riskkapitalbolagen

2015-10-07 15:34:34

foto: Kriminalvården
Riskkapitalbolag skär guld med täljkniv på asylboenden. Ut med profitörerna från välfärdssektorn!

Riskkapitalbolag går långt för att tjäna pengar på flyktingar. Aleris, som ägs av Wallenbergs Investor, tar ut extrema hyror – och därmed vinster – för lägenheter som hyrs ut till flyktingar.

När kommunerna är i behov av fler lägenheter för att ge tillfälliga boenden till nyanlända flyktingar händer det att de hyr lägenheter från privata bolag. Dessa privata bolag tar utan skam ut extrema hyror av kommunerna – så höga som 60 000 kronor i månaden för en enda lägenhet. 

För utslussningslägenheter i Göteborg tas hyror så höga som 88 500 kronor i månaden ut av företaget Steget Vidare,  68 850 kronor av Individia och 53 700 kronor av Positivum. Ordet ockerhyra kommer inte ens i närheten av vad det handlar om, och kommunerna accepterar dessa hyror då det saknas lediga lägenheter.

Wallenbergs Investor försvarar sig med att det är självklart att vårdbolaget Aleris måste kunna ta ut vinst på ensamkommande flyktingbarn. De har både asylboende, transitboende, stödboende och boende för de som fått uppehållstillstånd. Kostnaderna för dessa boenden står kommunerna och staten för, och vinsterna på hyran uppgår lätt till tusen procent.

När Aleris tar emot ensamkommande flyktingbarn får de en viss summa per barn, men när antalet barn har ökat i år, på grund av kriget i Syrien, har antalet boenden inte ökat i samma takt. Aleris tränger ihop fler och fler personer i sina boenden, vilket leder till ännu större vinster.

I Svenska Dagbladet kommenterar Bert Karlsson Aleris priser. Han kallar det ”en sjuk marknad” som är kartellbildande och att det handlar om ocker.

Men att dra nytta av flyktingars situation och ta ut extrema hyror för att göra stora vinster är inget nytt för Bert Karlsson. Han och hans bolag Jokarjo kunde i slutet av förra året fakturera Migrationsverket för 829 000 kronor per dygn för sina olika tillfälliga flyktingboenden – 25 miljoner kronor i månaden. 

Bert Karlsson öppnar nu ännu ett flyktingboende, och kan göra stora privata vinster på flyktingarnas situation genom skattemedel. År 2014 gjorde Jokarjo en vinst på 24 miljoner kronor, till skillnad från 4,8 miljoner år 2013. I år har vinsterna ökat betydligt mer. Det blir bara pinsamt att Svenska Dagbladet låter just Bert Karlsson uttala sig i frågan.

Högern vill hellre skylla de höga kostnaderna på flyktingarna än att erkänna vilka det egentligen är som tar skattebetalarnas pengar. Det är regeringen som tillåter privata bolag att ta ut tiotals miljoner kronor  i vinst varje år från skattepengar, pengar som istället skulle kunna gå till ordentliga och mer permanenta boenden för asylsökande. 

De lägenheter som kommunerna hyr av privata aktörer skulle kunna tvångsförvaltas av kommunerna, medan betydligt fler billiga hyresbostäder måste byggas och privata vinster på asylboenden måste förbjudas. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!