Utvisningar till Irak hotar

2007-04-25 17:03:26
1 400 flyktingar från norra Irak hotas nu av utvisning. Flyktingpolitiken är ytterligare ett område där högerregeringen visar sitt rätta ansikte. Den 9 maj ska flyktingpolitiken debatteras i riksdagen igen.

Moderaterna, med nuvarande migrationsminister Tobias Billström i spetsen, och socialdemokraterna var de två partier som under 2005 först sade nej till de apatiska flyktingbarnen och sedan avvisade en allmän flyktingamnesti.
Den 19 april samlades mer än 100 flyktingar och intresserade på ABF-huset i Stockholm för en utfrågning kring flyktingpolitiken, med Peter Moqvist och Sofia Strid från Migrationsverket.
Moqvist försökte hänvisa till att FN:s flyktingorgan UNHCR inte motsatt sig utvisningar till norra Irak. Men Ulla Hoffman från vänsterpartiet läste innantill ur UNHCR:s dokument och visade att han hade fel. Att vilja skicka tillbaka flyktingar i ett läge när fyra miljoner människor flytt från Irak säger mycket om regeringens och därmed Migrationsverkets inställning. De kurdiska myndigheterna i norra Irak har en mer verklighetsförankrad syn och vägrar ta emot deporterade flyktingar.
Rörelsen för amnesti 2005 resulterade i den tillfälliga lagen. Denna resulterade i 17 164 bifall. Men 11 593 flyktingar fick nej, en siffra som inkluderar var fjärde barnfamilj. 2 000 personer utvisades. Den 9 maj ska riksdagen debattera en motion från vänsterpartiet, som bland annat kräver att de som då fick nej nu ska få uppehållstillstånd.

Kongo

Peter Moqvist var ifjol ansvarig för den tillfälliga lagen och deltog då på ett liknande möte på ABF-huset.
– Ifjol sade du att du inte kände till situationen i Kongo, vad har du lärt dig sedan dess?, frågade flyktingen Mulenga Faucon.
– I vår har flera massakrer med som mest över 600 döda genomförts i Kongo. Innebär det att utvisningar stoppas?, frågade Malenge Beatriz Riano.
Peter Moqvist undvek dock båda frågorna, medan Bodil Caballos, riksdagsledamot från miljöpartiet, uttryckte förhoppningen om ett stopp för utvisningar till Kongo.

Rättvisepartiet Socialisterna står för:
  • Återinför rätten till asyl. Riv EU:s mur mot flyktingar.
  • Asyl och uppehållstillstånd till alla gömda flyktingar och asylsökande. Omvandla tillfälliga uppehållstillstånd till permanenta.
  • För en socialistisk värld – nej till vapenexport, krig, terror och diktaturer.
Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!