Vad händer härnäst i lärarnas avtalsrörelse?

2012-09-26 16:47:26
När Offensiv går i tryck (sent på tisdag kväll den 25 september) är det fortfarande ett dygn till dess att de båda lärarfacken – Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet – och arbetsgivarna SKL (Sveriges Kommuner och Lands­ting) ska ge sitt svar till medlarnas slutbud till avtal på den kommunala sidan.
 
Parterna har att svara ja eller nej till budet. Om det blir nej blir det konflikt, vid ja är ett nytt avtal klart.
Men på grund av den långa varseltiden – dröjer det två veckor innan konflikt utbryter.
– Jag kan naturligtvis inte säga något om vart det lutar, säger Zoran Alagic, presschef på Lärarnas Riksförbund till Offensiv och fortsätter:
– Vi har en grupp som planerar för en konflikt och en annan för avtal. Bland lärarna finns dock uppfattningen att det måste påbörjas en uppvärdering av läraryrket och att lönegapet till andra grupper med jämförbar utbildning ska börja minska. Avtalsrörelsen gäller både löner och arbetsvillkor. Det här är en spännande vecka för lärarkåren och det svenska utbildningsväsendet.
Sedan flera år tillbaka har det talats mycket om att uppvärdera läraryrket. Men det har varit mycket prat och lite verkstad. Nu är det upp till bevis.

– Lärarfacken har gått ut hårt och kan knappast acceptera vad som helst utan att förlora ansiktet. Det finns stämningar för strejk, säger Sigbritt Herbert, medlem i Lärarförbundet som arbetar som lärare i jämtländska Gällö.
Enligt Offensiv kommer det sannolikt att behövas konflikt om det ska bli kompensation för de senaste 20 årens reallöneminskningar och att det växande lönegapet till andra grupper med jämförbar utbildning ska börja minska.
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!