Vad ska vi ”lära av friskolorna”?

2007-12-12 15:30:32
FLERA ELEVER SÄGER samma sak; att de upplever att de inte har fått några svar av politikerna. Eleverna kallar skolnämndens ordförande Martin Johansson för ”hum-mannen” därför att de tycker att han bara säger ”hum-hum” istället för att svara på frågor.
Här i Sundsvall ställer sig alla etablerade partier bakom skolnedskärningarna. I en insändare i Dagbladet den 15 november skrev politikerna i skolnämnden: ”Friskolorna ska inte ses som ett problem /…/ Vi ska dra lärdom av de fristående friskolorna.” Vilka lärdomar de menar avstår de från att skriva om. Menar de att vi ska lära oss att ha färre utbildade lärare eller sämre lokaler, vilket ofta är ett sätt för friskolorna att tjäna pengar?

DESSUTOM VILL DE i artikeln uppmuntra Sundsvalls skolor att ”profilera och marknadsföra sin verksamhet”. Ska ytterligare resurser från skolan tas till en meningslös reklamkampanj mellan skolorna?
Personal får se skolan förändras till en verksamhet som ska syssla med kvalitetssäkring och profilering och där barnens måluppfyllelse är en konkurrensfaktor att skryta med eller skämmas för.

DE KOMMUNALA SKOLORNA ska alla se om sitt hus och tänka ”Vad kan vi få med i kommunens glättiga folder, den som ska göra att föräldrarna väljer just den här skolan framför en annan skola eller en friskola?”. Resurser som bättre skulle ha kommit till användning i undervisningen.

Per Johansson
Therese Lindberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!