Vägra följa Metalls svekavtal

2010-04-04 19:55:13
Luften var nära att gå ur avtalsrörelsen efter IF Metalls usla avtal och Handels beslut att skjuta upp sin varslade strejk till efter påsk. Men nu växer en bred och trotsig kritik både från medlemmar in­om IF Metall och andra LO-fack, som Livs, GS och Pappers.

Enligt LO-Tidningen kommer Livs, som varslat om strejk för 2 000 medlemmar från den 8 april, allt närmare en konflikt, som också snabbt kan trappas upp med utökade varsel.

– IF Metalls avtal ställer till ett helvete för oss. Arbetsgivarna sticker det där avtalet under näsan på oss, men vi tänker inte acceptera de godtyckliga undantag som finns i IF Me- talls överenskommelse, säger Gerald Lindgren, Livs andre ordförande.
Det betyder i så fall att Livs vägrar att gå med på att en arbetsköpare vid åt­eranställning av uppsagda kan undanta en tredjedel av dem som ska återanställas enligt LAS.
Om Livs, GS och Pappers verkligen vågar ta en gemensam fajt i bemanningsfrågan kan årets avtalsrörelse fortfarande ställas på rätt köl och Svenskt Näringslivs enade front spräckas.

Detta kan också stödja oppositionen inom IF Metall, som nu liksom en av Jobbupprorets initiativtagare, klubbordföranden Hans Andersson på Ålö i Umeå, ställer krav på att IF Metalls avtalsråd ska fatta beslut om en medlemsomröstning.
Även Jobbupproret, som onsdag kväll håller ett mö-te i ABF-huset i Stockholm och tidigare samma dag deltar i en demonstration mot Almega tillsammans med Seko klubb 119 och andra Sekoklubbar, kräver att LO-facken nu tar fajten.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!