”Vägra, vägra marknadshyra”

2018-09-05 22:21:03

foto: Sari Hevosaho
Kampen mot marknadshyror måste fortsätta.

Med en vecka kvar till valet samlades hundratals till demonstration mot marknadshyror i Göteborg. ”Vägra, vägra marknadshyra, våra hyror blir för dyra” ekade talkörerna genom centrala Göteborg. 

Under fanor, banderoller och plakat, och iklädda röda tröjor, marscherade Hyresgästföreningen mot marknadshyror.

Kristofer Lundberg, ordförande i Hyresgästföreningen Västra Sverige med 77 000 medlemmar, talade:

– Fler och fler närmar sig valdagen med oro om vad som komma skall. Det är ett samhällsklimat som hårdnar och det finns ett växande behov av att organisera en ”fight back” på bred front.

– Vi har grannar som oroar sig för om de ska få bo kvar i landet, eller om de ska utvisas med den allt hårdare asylpolitiken. Vi har grannar som oroar sig för om deras barn kommer att trakasseras på skolan, torget, spårvagnen eller bussen för sitt namn, bakgrund, hudfärg eller religion.

– Rasistiska och fascistiska grupper har fått ökat självförtroende, vilket manifesteras på gatorna.

– Vi har grannar som oroar sig över lönen, arbetsmiljön och det ökade trycket på arbetet.

– Arbetsgivarna och deras politiska vänner vill inskränka strejkrätten och försvaga vår ställning på arbetsmarknaden. Det öppnar för en arbetsmarknad där arbetsgivare kan handplocka fackliga organisationer som de kan sluta så billiga avtal som möjligt med.

– Vi har grannar som oroar sig för om de har råd att bo kvar efter renovering, att deras lägenhetsbestånd ska säljas ut till privata aktörer, och vi har grannar som oroar sig för vart de ska ta vägen om högerpartierna inför marknadshyra.

– Vi ser hur allmännyttan och de privata fastighetsbolagen samordnar sig mot hyresgästerna för att höja hyrorna och slå undan fötterna på vårt inflytande.

– Den politiska retoriken hårdnar på alla sätt och vi måste stå enade för att kunna slå tillbaka på bred front. Vi måste stärka fackföreningarna, Hyresgästföreningarna, folk- och arbetarrörelsen, för den 10 september kommer vi att stå under attack oavsett valresultat, sa Kristofer Lundberg.

Efter Kristofers tal följde musik och poesi samt appeller. 

Den 1 september blev ett viktigt avstamp i kampen mot marknadshyra och visar att Hyresgästföreningen är beredd att försvara allmännyttan oavsett valutgången. ■

RS Göteborg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!