Vanvård på Aleris äldreboende

2013-08-15 10:54:25


Vårbacka Plaza, som drivs av Aleris och som i sin tur ägs av Wallenbergs Investor, låter som ett hotell – men är snarare ett fängelse för gamla och sjuka.

Ännu en gång har avslöjanden kommit om hur vanvård är synonymt med riskkapital-ägda äldreboenden. Nu är det Wallenbergägda Aleris med sitt äldreboende Vårbacka Plaza i Huddinge som är senast i raden skandalomsusade privatägda vårdenheter.

Flera vittnesmål berättar om den hemska situationen för både de boende och personalen på Vårbacka Plaza. Bland annat sattes det i system att låsa in en 72-årig autistisk man i ett litet rum utan fönster, där han hittades medvetslös en månad efter att första larmet kom till polisen. Att det tog en hel månad innan polisen ens behagade  undersöka saken är förstås under all kritik. 
Boende på Vårbacka Plaza, vars namn låter som ett hotell men snarare är ett fängelse för gamla och sjuka, har övermedicinerats och man har i princip drogat ner de boende som behöver extra uppmärksamhet. Trycksår, viktminskning och uttorkning har upptäckts hos de boende.

Den 5 augusti rapporterade tidningen Metro att de talat med flera personer som har insyn i verksamheten på Vårbacka Plaza och det är en fruktansvärd bild som uppdagas, med stor personalbrist, dåliga vårdkunskaper, bristande dokumentation och stor personalomsättning. Detta är något som ter sig väldigt vanligt på riskkapitalägda äldreboenden, vilket de senaste årens alla vanvårdskatastrofer visar. 
”Jag har aldrig varit med om något liknande” säger en tidigare anställd, medan en sjuksköterska som sa upp sig säger att ”det går inte att driva ett äldreboende på det här viset”.
Verksamhetschefen på Vårbacka Plaza, Soheila Govazi, vill låta hälsa att ”allting är påhittat” när frågan om vården skulle vara bristfällig ställs, trots att tidigare personal på Vårbacka Plaza gått ut i media och berättat om den hemska situationen. Aleris har nu arbetsbefriat henne i ett försök att rentvå sig själva. Boendet är även satt under snabbutredning av Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Det inträffade är symptomatiskt för det nyliberala systemet som finns i Sverige idag. En kvarts miljon anställda inom äldrevård och hemtjänst tar hand om lika många äldre idag. Medan behovet av vård blir större så försvinner allt mer personal. En rapport från Socialstyrelsen visar att det försvann 25 000 tjänster mellan åren 2002-2009 samtidigt som arbetsbördan kontinuerligt har ökat. Sedan dess har plundringen bara ökat av den gemensamma välfärden, vilket medfört fler nedskärningar av personal och nedläggningar av vårdcentraler, skolor och så vidare.

Antalet äldre kommer dessutom att öka. 2010 var antalet personer över 80 år i Sverige 453 000 och år 2030 kommer den siffran vara närmre 800 000. Det behövs en satsning utefter de behov som finns och som kommer att bli allt större, men idag går utvecklingen åt motsatt håll.
– Det kommer att krävas enorma resurser om några decennier. Diskussionen måste tas nu, men politikerna duckar och sticker huvudet i sanden. Med en åldrande befolkning kommer fler kräva kvalificerad omsorg. Det behövs både personal och pengar. Vårdtyngden har ökat men inte bemanningen, säger Mats Thors-lund, professor vid Karolinska Institutet och forskare i åldrande och äld-revård.

När profit tillåts gå före sjuka, fattiga och arbetares behov slutar det alltid i social misär. Vi har sett det i Caremaskandalerna och vi ser det tidigare i Caremas och Attendos äldreboenden.
Detta är bara några få exempel, och att det behövs en massrörelse som kan sopa undan den extremt nyliberala privatiseringspolitiken i Sverige blir tydligare för varje dag. Därför blir den 21 september ett viktigt datum, då Folkkampanj för Gemensam Välfärd anordnar en landsomfattande protest mot vinstuttagen i välfärden. Det kan bli startskottet för en ny massrörelse mot nyliberalismens härjningar.

Robert Bielecki

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!