”Vapenvilan i Afghanistan följs av fortsatt krig”

2018-06-20 10:49:47

foto: Natalia Medina
– Det handlar bara om krig och affärer, berättar Mortaza Rahemi.

– Talibanerna kommer att fortsätta kriget. Längre vapenvila ingår inte i deras plan, säger Mortaza Rahemi, 18-årig afghansk flykting i Sverige.

Talibanerna överraskade i fredags (den 15 juni) med att utlysa tre dagars vapenvila. Det var ett svar på att regeringen har deklarerat åtta dagars vapenvila, under ramadans sista dagar fram till den avslutande högtiden, eid al-fitr.
Regeringen släppte 54 talibaner från fängelser och talibanska krigare inbjöds till städerna.
I huvudstaden Kabul, som har varit måltavla för många talibanska självmordsbombare, kom beväpnade talibaner med sin vita flagga. Många tog bilder där de firade eid al-fitr med säkerhetsstyrkor och civila.
Inrikesminister Wais Ahmad Barmak har tidigare haft möten med talibaner i Kabul.
Under helgen utfördes två dåd av självmordsbombare i närheten i Jalalabad i regionen Nangarhar i östra delen av landet. 18 personer dödades och 49 skadades på söndagen, efter att 25 hade dödats på lördagen. ”Islamiska Staten” (IS) har enligt media tagit på sig ansvaret för dåden. 

– Afghanistans president Mohammad Ashraf Ghani bryr sig inte om folket. Han bryr sig bara om talibanerna, som har dödat så många. Han tror det kan bli fred, men det kommer inte att bli verklighet. Jag vet det till 100 procent, säger Mortaza Rahemi.
Det bekräftas av talibanerna, som har deklarerat att de nu återupptar striderna. De kräver bland annat att alla utländska trupper ska lämna landet. Det går helt emot den upptrappning av antalet soldater som Donald Trump har annonserat. 

– Situationen i Afghanistan är ett resultat av att alla ingripanden från USA och andra länder bara handlat om krig och affärer, säger Mortaza Rahemi.
Antalet som har dödats och tvingats på flykt i Afghanistan i år är det högsta sedan USA:s invasion 2001. Den viktigaste slutsatsen i Sverige måste vara att stoppa alla utvisningar till Afghanistan.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!