Vårdanställda ryter ifrån: Nu får det vara nog!

2013-02-27 12:18:46

– Det krävs något ordentligt – något stort – om det ska bli någon förändring. Lyssnar man på politikerna så skyller de bara på varandra, ingen vill ta ansvar och komma med konkreta förbättringar.

Det säger sjuksköterskan Sofie Michaneks, initiativtagare till den nybildade Facebookgruppen Sjuksköterskor ryter ifrån, Nu får det vara nog! till Vårdförbundets tidning Vårdfokus den 19 februari.
Inspirationen till den nya Facebookgruppen kommer ifrån barnmorskornas upprop, som snabbt fick stort genomslag.
Situationen inom vården har för länge sedan passerat smärtgränsen.
I veckans Offensiv vittnar barnmorskor om att läget är ohållbart.

”Bristen på vårdplatser är den största patientsäkerhetsrisken på sjukhusen. Patienter skrivs ut för snabbt. På vårdcentralerna är den bristande kontinuiteten den största risken, och i äldreomsorgen är det medicinska omhändertagandet riktigt dåligt”, sammanfattade Läkarförbundets ordförande Marie Wedin i Dagens samhälle.
”I dag råder det en ihållande brist på resurser och bemannade vårdplatser på alla våra 60 akutsjukhus”, förklarade hon därefter i början av februari.

– Vi sjuksköterskor och
övrig vårdpersonal borde gå ut i offentlig protest. Snart kommer kvinnodagen 8 mars som kan vara första tillfälle att visa att vi menar allvar med kampen för bättre arbetsvillkor och högre lön. Vårdkrisen blir allt tydligare men ansvariga politiker kommer bara med tomma ord. Samtidigt fortsätter neddragningar runt om i landet. Nu får det vara nog!, manar sjuksköterskan Katja Raetz från Nynäshamn.

Hur går det kampen för 25 000 i ingångslön?

– Vi går på intervjuer med våra löneanspråk och tackar nej. På detta sätt har ­ingångslönerna höjt från ungefär 21 000 till ungefär 22 000 det senaste året. De har satt ett tak på 22 500 kronor, så egentligen är det en kartellbildning. Vi har ­manifestationer. Nästa är 24 april, säger Therese Oskarsson, sjuksköterskestudent (bilden).

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!