”Vårdkrisen allt värre i Stockholm”

2013-05-15 10:53:26
Krisen i Stockholms vård har djupnat ytterligare. Nyligen gjorde Vårdförbundet en anmälan till Arbetsmiljöverket. Detta har facket gjort förut, då lokalt för olika sjukhus. Ingen förbättring har skett. Nu görs en samlad anmälan som gäller Södersjukhuset (SöS), Danderyd, Karolinska Universitetssjukhuset i Solna och Huddinge samt Södertälje sjukhus.

– Medarbetarna orkar inte längre, säger vice förbundsordförande Gunilla George till tidningen ­Vårdfokus.
– Konsekvenserna blir att medar­betarna inte vill vara kvar i vården.

– Vi befinner oss i en sommarsitu­ation fastän sommaren inte ens har börjat. Läget är värre än förra året, säger Eva Nowak, ordförande för Vårdförbundet i Stockholm, till Dagens Arena.
Hon beskriver flera allvarliga situ­ationer som när Karolinska tvinga­des gå i stabsläge mitt under influensan och en liknande situation på Astrid Lindgrens barnsjukhus nyligen. I en annan intervju har hon berättat att hon under 34 år som sjuksköterska aldrig förut varit med om ett s k stabsläge.
Arbetsmiljön är på samtliga sjukhus ohållbar och det fattas personal överallt. En så kallad ”6, 6a-amälan” görs när personal far illa och mår dåligt på jobbet. Denna anmälan riktar sig till ledningen för Stockholms läns landsting.
”Det saknas i dag flera hundra sjuksköterskor och ändå förväntas produktionen ske för att undvika ­vite till följd av ej uppfyllda vårdgarantier”, står det i anmälan.
Filippa Reinfeldt gick förra sommaren ut med att Karolinska måste spara pengar. I början av februari gick sjukhuset ut och skröt med att man sparat 365 miljoner kronor under ett halvår och vänt ett ­underskott till vinst. Priset får patienterna betala, bland annat genom stabsläget och att sjukhuset utsetts till landets smutsigaste i en patientenkät. Krisen har inte fått Karolinska att tänka om, utan de tänker spara ytterligare 350 miljoner kronor i år.

Vårdförbundet har tvingats ­göra fler anmälningar till arbetsmiljöverket runt om i landet den senaste tiden bland annat på Södra Älvsborgs sjukhus och Medhelp i Västerås. I Stockholm har landstingsledningen på sig fram till 3 juni att svara. Om Vårdförbundet inte är nöjt med svaret går de vidare med prövning i arbetsmil­jöverket.
Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!