Värdlandsavtalet utskällt i Luleå

2016-05-18 11:44:49


Viktigt torgmöte mot Nato­anslutning i Luleå.

Inför riksdagens godkännande av det så kallade värdlandsavtalet med Nato arrangerade Nato ut ur Norrbotten en protest i Luleå.

–Nato ger inte trygghet. Det ger förödelser, tragedier och flyktingkatastrofer, sade Joshua Armfield från Nato ut ur Norrbotten, som också spelade några antikrigssånger av bland annat Pete Seeger.
Andra talare var Vänsterpartiet, Kvinnor för fred, Kommunistiska Partiet och Rättvisepartiet Socialisterna (RS).

– Nato är en del i den ökade konflikten om olja, inflytande och makt mellan stormakterna. När Nato med FN-mandat gick in i Libyen för att störta Gaddafi var det inte i folkets intresse, som gjorde uppror mot en diktator. Det var i USA:s intresse att återta makt i Mellanöstern, efter att deras allierade diktator Mubarak hade störtats av de fattiga massorna i Egypten. Det var i Frankrike och Italiens intresse att säkra sina oljeaffärer med landet, sade Anton Lindbäck från RS, och fortsatte:
– Så vi säger inte bara nej till Nato, vi säger även nej till Putins makt och oljeintressen i Mellanöstern, vi säger nej till Kinas utsugning av Afrika. Vi säger helt enkelt nej till imperialismens vapenskrammel och maktpolitik, oavsett vem som står för den.

Bernt Granbacke var en av de som protesterade mot värdlandsavtalet och Nato.
– Nato är ingen fredsorganisation, de vill utöka de globala företagens makt. USA drivs utav de största företagen som vill tjäna mer till varje pris. De har gång på gång bevisat att de skapar kaos i de länder som de etablerat sig i, sade han.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!