Vårdslakt i Sundsvall

2009-04-01 15:54:28




I slutet av förra veckan presenterade sjukhuschefen sparplanerna på 235 miljoner kronor för Sundsvalls sjukhus. Det betyder att 500 tjänster ska bort av totalt 3 000. En sjättedel av jobben ska bort. Bakgrunden är att ett enigt landstingsfullmäktige och en enig landstingsstyrelse i fjol beslutade att kostnaderna ska minska med 361 miljoner kronor. Sparbeting lades ut på länets sjukhus.

Vi har tidigare skrivit i Offensiv om nedskärningarna på Ö-viks sjukhus där en tredjedel av de anställda ska få sparken. Sedan dess har det jobbats med sparplaner för både Sollefteå och Sundsvalls sjukhus.
Sparbetinget för Sundsvall har le­gat på 235 miljoner kronor, vilket ska ha uppnåtts år 2011. Innan sommaren kommer förslagen för Sollefteå att presenteras. Landstingspolitikernas inhyrda konsulter har gjort jämförelser med andra skogslän och påstår att Västernorrlands sjukvård är dyrare än i andra jämförbara län och att vi därför måste skära ned. Kvalitén är enligt dem inte heller bättre.
Landstingsrådet Ewa Söderberg (s) och den primärvårdsansvarige politikern Susanne Sundqvist (v) går i en gemensam debattartikel i Sundsvalls Tidning ut och försvarar nedskärningarna den 26 mars. ”Vi har förståelse för att folk som blir av med sina arbeten blir förbannade, ledsna och oroliga. Vem skulle inte det?”, skriver de. Blandat med en massa floskler menar de i alla fall att det efter nedskärningarna kommer att finnas en bättre, mer tillgänglig och effektivare sjukvård.

Självklart ska man hela tiden vara öppen för att ompröva arbetssätt med mera för att få en effektiv sjukvård. Men med en stor del av arbetsstyrkan borta känns det inte trovärdigt att den skulle nå en högre nivå. Och om det nu är så att de vet metoder för att effektivisera vården, varför har de inte använt dem tidigare? Med nuvarande arbetsstyrka.
Någon opposition mot politiken finns inte. Kommunals fackledare på sjukhuset, Jan-Olov Lam- pinen, kommenterar sparförslaget i Dagbladet med orden: ”– Hårt. Men nödvändigt.”

Vårdförbundet säger att de väljer ”samarbete före strid”. Men frågan är när facket ska ta strid om de inte gör det nu?
Neddragningar av personal hotar att drabba arbetsterapeuter och sjukgymnaster, men även sjuksköterskor och undersköterskor, extra hårt.
– Det är ju helt sjukt! Vården handlar ju inte bara om att rädda liv. Vi måste ju kunna återföra tidigare skadade eller sjuka till arbete och ett bra liv efter vården. Därför är vi en lika viktig länk i vårdkedjan som alla andra, säger en arbetsterapeut som jag talat med.

Jag och andra medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna har tagit initi­ativ till en manifestation nu på lördag den 4 april. Vi hoppas kunna mobilisera till en stor protest, även om tiden är knapp. Ett huvudkrav kommer att vara mer pengar till kommuner och landsting i vårbudgeten.
Samtidigt med landstinget görs stora neddragningar på Sundsvalls kommunala omsorg och skolor. Tre skolor hotas av nedläggning, däri­bland Nackstaskolan.
Osäkerheten är också stor bland kommunens lärare. 68 lärare har varslats hittills och det kommer eventuellt att bli fler. En del av detta beror på hur det går med skolnedläggningarna med mera.

Per Johansson
Sjuksköterska på Sundsvalls Sjukhus

Rädda jobben i vården och skolan

Sundsvall
lördag 4 april kl 13.00
Renmarkstorget.
Arr: Rädda vården

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!