”Vårt löfte – alltid på arbetarnas sida”

2006-11-08 15:01:19
Nu är det mindre än två veckor till första kommunfullmäktigemötet i Haninge för Rättvisepartiet Socialisternas (RS) två nyvalda ledamöter. Antirasism och höjda löner för kommunalare är två frågor Mattias Bernhardsson och Lina Thörnblom kommer att driva på mötet den 20 november.

– Redan på första mötet kommer det märkas att vi skiljer oss från alla andra partier. Vi organiserar en demonstration utanför kommunfullmäktige för att driva på i våra frågor, säger Mattias Bernhardsson.
RS i Haninge driver just nu två kampanjer, med huvudfrågorna från valkampanjen, högre löner och stoppa rasismen. RS antirasistiska kampanj har stor del i att sverigedemokraterna i Haninge inte ökat från de två mandat sd tog 1998. Men sd:s valresultat i hela landet är en varningsignal. RS och Elevkampanjen driver därför en gemensam kampanj mot rasism på skolorna och kallar till demonstration utanför fullmäktigemötet den 20 november.
– Sverigedemokraterna behöver påminnas om det massiva motståndet från arbetare och ungdomar som inte accepterar nazistiskt våld och en ännu omänskligare flyktingpolitik. Och alla antirasister behöver se och höra att vi är många, säger Mattias Bernhardsson.
Kampanjen för att ingen ska tjäna mindre än 18 000 berör särskilt lågavlönade inom Haninge kommun. RS kommer att kräva att kommunen inför en egen minimilön och dessutom en lönetrappa för undersköterskor, barnskötare, lokalvårdare m fl till minst 22 000.
RS har efter valet fått ökad förankring, stärkts med nya medlemmar och har numera två partiföreningar i Haninge.

Detta kämpar vi för

– Våra allierade finns i bostadsområdena och på arbetsplatserna. Under och efter valkampanjen har vi fått kontakt med nya grupper som vi kan samarbeta med och stödja i fullmäktige, säger Mattias Bernhardsson. Det gäller t ex:
• Kampen mot nedläggning och nedskärningar på Jordbromalmsskolan (se artikel här bredvid).
• Att Brandbergens IF med omfattande ungdomsverksamhet och framgångsrikt A-lag inte har någon fotbollsplan.
• Behovet av lyftar för personalen i äldreomsorgen, som dagligen riskerar sina ryggar.
• Barngruppernas storlek på dagis och fritids, där kommunens löften om mindre grupper inte infriats.
• Pendeltågseländet, där Haninge kommun, som en av de mest drabbade, måste kräva av landstinget att privatiseringen av kollektivtrafiken rivs upp.
– De etablerade partierna har ännu inte kommit fram till vilka som ska styra Haninge de närmaste fyra åren. Det verkar bli någon sorts koalition som leds av antingen socialdemokraterna eller moderaterna.
– Men vi vet att den politiska skillnaden mellan blocken inte är särskilt stor. Robert Noord, som varit socialdemokraternas ordförande i barn- och utbildningsnämnden, skrev nyligen i Dagens Nyheter att socialdemokraterna bör kompromissa med alliansen om t ex betygen och andra delar av regeringens politik. Det var också han som införde de lunchavgifter på gymnasiet som vi senare stoppade med en masskampanj bland elever och föräldrar.
– Vi kan också luta oss mot erfarenheterna från RS kommunfullmäktigeledamöter i Umeå och Luleå, samt våra kamrater i CWI internationellt. Vi kommer, precis som de gör, att gå emot alla former av privilegier för politikerna och vi kommer att besöka arbetsplatserna även när det inte är valkampanj.
– Vi ser fram emot det första kommunfullmäktigemötet i Haninge och vet att vi har många som följer och stöder oss, avslutar Mattias Bernhardsson.
Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!