Västernorrlands landsting hotas av ny svältkur

2015-04-15 12:47:23


Nya ”Rädda vården”-kampanjer är nödvändigt för att stoppa nedskärningarna.

Landstingets sjuk- och hälsovård visar ett underskott på 308 miljoner kronor. Västernorrlands län har därmed den sämsta ekonomin av landets alla landsting. Landstingsledningen har lovat en ny politisk färdriktning. Men vid presskonferensen blev inte mycket sagt.
– Insatser och åtgärder behövs för 500 miljoner kronor, förklarade ekonomidirektör Margaretha Tufvesson.
På frågan om Sollefteå sjukhus får vara kvar, svarade Landstingsstyrelsens ordförande Elisabet Strömqvist (S):
– Vi pratar om länsvård i dag. Förändringar kommer att ske både i Sundsvall, Sollefteå och Örnsköldsvik.

Vänsterpartiets Lars-Gunnar Hultin (V) menade att:
– Ingen verksamhet hos oss kan räkna med att vara helt oförändrad. Ingenting är fredat.
– Det är ett stort och tungt arbete vi har framför oss. Vi kan inte förlora ett år innan nästa landstingsplan börjar gälla. Vi tar ansvar redan i dag, sammanfattade landstingsstyrelsens ordförande Elisabet Strömqvist (S) den politiska linje som nu ska gälla.

Under åren 2008-2010 genomfördes det stora nedskärningar i landstinget. Dyra konsulter togs in liksom en ny sjukhuschef för att planera nedskärningar i hela landstinget. Då fokuserades sparplanerna på personalen. Enbart på Sundsvalls sjukhus skulle över 400 tjänster försvinna.

Det vi kan konstatera är att dessa massiva nedskärningar inte har hjälpt. Underskottet börjar närma sig den nivå som var då. Nedskärningarna ledde till en akut sämre arbetsmiljö. Idag sägs inte personal upp, utan problemet är att personal flyr från sjukhusen och att det är svårt att nyrekrytera.

En intressant del i landstingsledningens plan är att man säger sig vilja begränsa vinsterna för de privata vårdcentralerna.
– Det är ett vallöfte, det finns ett väldigt starkt stöd att pröva den här frågan ordentligt.  Problemet med vinster i välfärdsverksamheter och med de styrsystem som finns – vi kan kalla det för en pinnjakt – är att vi väldigt lätt får en vård för de minst sjuka yngre istället för, som vi behöver i länet, för de mest sjuka äldre, säger Erik Lövgren (S), som ordförande i landstingets vårdvalsutskott,  till Läkartidningen.

Lövgren har helt rätt när han säger att det blir en ojämlik vård med överetablering av vårdcentraler vid kusten medan läkartjänster står vakanta i andra delar av länet.

Men att endast begränsa vinsterna är såklart otillräckligt. De skulle behövas stoppas helt och hela systemet avskaffas. Ändå är det såklart en seger för oss som har drivit opinionen för att frågan om vinster i vården nu lyfts upp på bordet.

Vårdkapitalets reaktioner på landstingsledningens utspel var ögonblickliga. Svenskt Näringsliv, Vårdföretagarna och högerpolitikerna gick i taket. ”Ren skandal”, sa moderaten Per Wahlberg och Anna Hedensjö Johansson, Svenskt Näringslivs (SN) regionchef i Västernorrland, skrev på SN:s hemsida att ”Vårt välmående står på spel”.

Situationen för landstinget är verkligen akut. Nästan dagligen kommer rapporter om uppsägningar på grund av arbetsmiljö och löner. Det är svårt att tro att de nya landstingsledningen tänker lösa underskotten med annat än fler nedskärningar.

Landstinget diskuterar skattehöjningar. Skattehöjningar har också stöd i opinionsundersökningar om pengarna går till vården. Men det är ingen långsiktig lösning. 

För att få en bättre utveckling för både personal och vårdtagare i landstinget kommer det att behövas en massiv kamp för mer resurser. Det skulle återigen behövas nya ”Rädda vården”-kampanjer i länet.

Att fortsätta driva spåret om vinsterna, för ett totalt stopp och att återföra pengarna till vården är en väg. Vi måste också kämpa för att pengarna som finns hos storföretag och banker istället satsas på vården. Det är också viktigt att peka på hur de ledande politikerna i alla partier prioriterar. Medan vården har problem tävlar partierna med varandra om vem som satsar mest på försvaret! ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!