Vattenfall – rekordvinster, skandalaffär och jobbslakt

2013-02-20 14:37:47

foto: Annika Örnborg
Vattenfall, som bl a äger Ringhals kärnkraftverk, lobbar nu hårt för mer kärnkraft i Sverige.

Fyra år efter Vattenfalls uppköp av det holländska energibolaget Nuon annonserar nu det statliga bolaget att besparingar väntar. Detta trots att Vattenfall redovisade en vinst på 3,8 miljarder kronor före skatt det fjärde kvartalet förra året.

Investeringar ska dras ner, kraftverk ska säljas och 2 000 jobb är i fara i Sverige och andra länder.
Vd:n Øystein Løseth har ­medgett att köpet av gaskraftsbolaget Nuon, som kostade 97 miljarder kronor, var alldeles för dyrt och var ett misslyckat köp.
Hittills har värdet skrivits ner med 15 miljarder kronor, men ­ingen vill ta på sig ansvaret.
Finansdepartementet menar att de inte har fått nog information från näringsdepartementet.

Finansminister Anders Borg skyller på Vattenfalls styrelse och dåvarande näringsminister Maud Olofsson (C) skyller på bolagets ledning, medan företrädare från Vattenfall har sagt att näringsministern varit så frånvarande att det inte kan ses som annat än en ansvarsflykt.
Det hela liknar en dokusåpa. Ansva­ret ligger fullt ut på regeringen, inklusive statsminister Reinfeldt och finansminister Borg.

Trots att Vattenfall är statligt drivs det som vilket privat bolag som helst. De satsar på smutsig teknik för att komma åt nya marknader för att maximera vinsterna, utan en tanke på miljön.
Statliga bolag bör drivas efter en demokratiskt beslutad plan och styras av de anställda, de faktiska exper­terna på verksamheten. De bör också enbart investera i förnybar energi och fasa ut den smutsiga och miljöfarliga kol-, gas- och kärnkraften.

Facken måste ta strid och hårt ­ifrågasätta avskedandena när Vattenfalls vinst efter skatt för 2012 var 17,2 miljarder kronor. Med bolagets 34 685 anställda innebär det cirka 496 583 kronor per anställd!
Det är totalt orimligt att 2 000 anställda ska väck med den vinstmarginalen – nu krävs det kamp för jobben!

Josephine Landström

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!