Vellinge: Demonstration stoppade Sverigedemokraterna

2009-11-23 06:56:02


Sverigedemokraterna omringades av antirasister.

Återigen stoppades sverigedemokraternas försök att sprida sin hatiska retorik när uppemot 200 antirasister demonstrerade för ett Vellinge torg åt alla. ”Vem behöver Sverigedemokraterna när vi har Moderaterna” var dagens huvudparollen.

Natten mot söndagen utfördes ett brandattentat mot det nyöppnade tranistboendet för ensamkommande flyktingbarn i Hököpinge, Vellinge kommun. Det är ingen slump att dådet skedde natten före att sverigedemokrater skulle tala i Vellinge och är ännu ett bevis på våldsamma rasist- och nazistgruppers ökade självförtroende i takt med politikernas skuldbeläggande av flyktingar och invandrare. Skulden för detta våldsdåd bär dels sverigedemokraterna, men framför allt Moderaterna som trappat upp hetsen mot flyktingar och invandrare.

-Vi vill inte tillbaka till det 1990-tal då den av politiker påhejade rasismen ledde till att flyktingförläggningar sattes i brand. Över 20 personer har fått sätta livet till på grund av rasistiskt våld, utropade Mattias Bernhardsson, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge, under demonstrationen. ”Rasismen kommer uppifrån”, påminde Bernhardsson och liknade hur det ökade våldet mot romer i Italien idag är ett resultat av hetsen från högerpolitiker och regering, på samma sätt som mot judarna i 1930-talets Tyskland.

Den antirasistiska demonstrationen startade någon timme före sverigedemokraternas ungdomsförbunds (SDU) kringresande talare anlände till torget i Vellinge. Tal hölls av ett tiotal personer. Hassan Salahi från Iranska flyktingrådet var en av dom, han konstaterade att ”barnen har kommit hit för att söka beskydd, och dom försöker bränna dom i elden”.

Sverigedemokraternas anländande bemöttes av en högljudd kör av ”bu”-rop och polisen hade traditionsenligt mobiliserat massivt till försvar för rasisterna.
-Se vad många poliser som beskyddar rasisterna, men vart var poliserna inatt när det brann på flyktingförläggningen, frågade sig Camilo Flores, Rättvisepartiet Socialisterna Malmö/Lund.

Antirasisterna överröstade totalt SDU:s talare, trots rasisternas dyra ljudanläggning. Talkörerna ”Inga rasister på våra gator” och ”en sista deportation, Erik Almqvist över bron” ackompanjerades av nyckelksrammel och burop. Det av rasisterna påstådda ”stora” stödet för Sverigedemokraterna och deras politik, syntes inte till denna dag, det var knappt tio personer som tog sig till torget för att applådera SDU:s fyra talare. Majoriteten av Vellingeborna på platsen ställde sig dock på antirasisternas sida.

Flera av de massmediala rapporteringarna är ihopsnickrade lögner. Sveriges Radio rapporterade om ”mellan 40 och 50 motdemonstranter” och Sydsvenskan kokade ihop att ”Mellan 50-70 personer applåderar mellan varje talare”. Något som inte på något sätt överensstämmde med den bild som alla på platsen kunde vittna om.

Vänsterpartiet ställde in sin manifestation som var inplanerad senare under söndagen. V:s ordförande i Helsingborg, Annika Eliasson menade att hon var rädd för vad motdemonstrationen kunde leda till och att hon inte vill förknipps med eventuella våldsamheter. Även om flera aktiva vänsterpartister deltog så visar ledningens feghet på en förbluffande passivitet och total avsaknad av kampvilja. V-toppens agerande förtydligar än mer det akuta behovet av ett nytt kämpande arbetarparti.

Kampen för asylrätten lockar allt fler människor. Under söndagen genomfördes flera demonstrationer för asylrätten runtom i landet. I Göteborg demonstrerade 300 personer, Rädda Barnen arrangerade en manifestation i Vellinge för en human flyktingpolitik, samt en manifestation ”för medmänsklighet” i Stockholm.

Den antirasistiska demonstrationen var en viktig delseger i kampen och ökade självförtroendet för hela den antirasistiska rörelsen. Nu måste kampen gå vidare genom en aktiv organisering av alla som är beredda att bekämpa rasismen i alla dess skepnader.

Ammar Khorshed

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!