Vem vill ha ihoplimmat kött?

2010-02-17 14:04:50
Ett första beslut av EU har gett klartecken till att vi snart kan köpa ihopklistrade kött- slamsor i formen av en hel fi­lé, och till samma pris som en riktig sådan. I Danmark har frågan diskuterats hett men i Sverige är det tyst. Och det är tydligt att köttlimmet bara kan gynna köttindustrin.

EU har i ett första beslut godkänt användandet av trombin, som naturligt finns i blodet och får det att koagule­ra, som ett köttlim.
Trombin tillsammans med fibrinogen kan dölja skarvar och på det sättet lura konsumenter att det till exempel är en hel biff.
Enligt EU ska det vara obligatoriskt med texten ”Kommer från sammansatta köttdelar”, men redan idag består en stor del av smörgåsskinka och pizzaskinka av ihoppressat kött, utan konsumenternas vetskap. Och efter köttfärs­skandalerna är smusslet med maten ett faktum.
Ihoplimmat kött ska inte få serveras i storkök där konsumenterna inte har tillgång till innehållsförteckning­en, men kommer det inte att vara alltför lockande för restaurangägare som har svårt att få ekonomin att gå runt, att köpa billigt kött och sälja det som dyr oxfilé?

EU:s vetenskapliga kommitté för livsmedelssäkerhet har bedömt att trombin ”troligtvis” inte innebär nå­gon risk att använda, varken för koagulationen eller allergier/intolerans, uppger www.aktavara.org. Ett förhållandevis lågt krav att ställa som konsument är att maten inte ska ta kål på en.
Danmark var det enda land som röstade emot förslaget i EU-kommissionens ständiga kommitté för livsmedelskedjan. Sverige röstade ja.
EU parlamentet har nu tre månader på sig att komma med synpunkter innan EU-kommissionen slutgiltigt kan besluta. I Sverige måste EU-beslutet bakats in i svensk lag.

Vi behöver ändra hela kött- och livsmedelsindustrin. Idag produceras livsmedel med så lång hållbarhetstid och så lite råvaror som möjligt. Därav alla E-nummer och aromämnen.
För att slippa äckliga idéer som köttklister krävs produktion för att täcka behoven och inte för att skapa vinster.
Lina Thörnblom

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!