”Vems liv offrar man?”

2011-02-09 12:15:23




BokStjärnlösa nätter
Författare
Arkan Asaad
FörlagNorstedts förlag
Vi matas ofta med information om hur kvinnor från så kallade hederskulturer tving­as till giftermål eller tvingas följa familjens önskningar och krav för att inte bli ut-stötta – men mannens del glöms bort, eller nämns bara som den förtryckande faderns eller broderns del.

Stjärnlösa nätter handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad efter att ha kommit till Sverige som treåring. Han har hela sitt liv och uppväxt i Sverige, men hemma råder fortfarande hans kurdiska pappas kultur. När Amàr är 18 år tar hans pappa med honom och hans bröder tillbaka till släkten i den kurdiska delen av Irak. Släktbanden är hårt åtdragna, och trots att de inte har setts på över ett decennium mottas Amàr och hans syskon med öppna armar. Amàr träffar också till sin lycka sin kusin och barndomsvän Amina.
Kulturkrocken blir ett faktum. När Amàr ställer upp för att hjälpa till med disken blir han ivägsjasad av kvinnorna i släkten. Mannen ska omhändertas, så är det bara. Hans ­bröder anpassar sig till situationen mycket snabbare än vad han själv gör. Amàr vill inte bara sitta på soffan och bli uppassad.
Situationen förändras dock snabbt. Han inser att det finns en baktanke med hela resan. Han ska gifta sig med sin kusin Amina. När han vägrar slutar uppassningen snabbt och släktingarna ignorerar honom. Till slut blir pressen för stor och Amàr ger upp. Han går med på att gifta sig, mot sin vilja. Allt för att slippa bli utfryst av sin släkt. Eller för att inte riskera att hans pappa, som är en respekterad man i området, blir utfryst – men han ångrar sig och då brakar helvetet loss på riktigt.

Hur tar man sig ur en situation där ens fru väntar i Syrien, där den närmaste svenska ambassaden finns, på besked om uppehållstillstånd? Detta under flera år långt från släkt och vänner, medan man själv befinner sig i Sverige och gör allt för att motverka att hon får uppehållstillstånd. Hur förklarar man för sin familj att man inte vill vara gift med sin kusin när de ser det som perfekt, när de säger att man lär sig att älska varandra med ti­den och att hon inte kan åka tillbaka hem utan att ses som en hora?.
Vems liv offrar man? Sitt eget eller någon annans? Vart vänder man sig för hjälp när ens svenska vänner aldrig kommer att förstå att man under sin sommarlovssemester inte badade och solade, utan blev bortgift? Eller när Migrationsverket inte bryr sig hälften så mycket om människors liv som om den svenska byråkratin?

Arkan Asaad är en ung författare och boken är hans första roman. Det är tydligt att det till stor del är en självbiografi och det gör det svårt att kritisera den. Den är skriven på ett rakt och ärligt sätt och det var svårt att inte sträckläsa den eftersom man rycktes med i all glädje som snabbt slog över till sorg och förtvivlan. Man ville hela tiden veta hur det skulle gå, för det måste ju ändå sluta lyckligare än så där – men samtidigt var slutet lite av en besvikelse, om man kan sä­ga så när det handlar om en verklig händelse.
Det kändes som att boken avsluta-des för snabbt och för enkelt för sin egen historia, att den rycktes ifrån läsaren och att många frågor lämnades obesvarade. Vilket också kan bero på att historien inte är slut ännu. Arkan Asaad arbetar nu på en andra bok om sin fars liv och jag hoppas att svaren kommer i den.
Lina Thörnblom

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!