”Vi behöver 1 000 kronor”

2007-04-11 15:00:07
– Nu är det upp till bevis, säger Arne Bredberg, klubbordförande på Berendsens tvätteri i Angered inför de förhandlingar om de 2 000 tvätteriarbetarnas löner som börjar efter påsk, till LO-tidningen.

När IF Metalls ordförande Stefan Löfven i höstas sade nej till en jämställdhetspott för industrifackens del hänvisade han till att högre höjda lägstalöner än i LO:s krav var en bättre metod att få upp till exempel de lågavlönade medlemmarna inom IF Metalls tvätteriavtal.

Industriavtalet duger inte

Arne Bredberg menar att det inte duger med procenttal. Medan teknikavtalets snitt på 3,2 procent ger ungefär 700 kronor, ger det för tvätteriarbetarna, med en snittlön på 17 900 kronor, bara 570 kronor.
– Jag tycker att vi behöver påslag i storleksordningen 1 000 kronor i månaden under vart och ett av de tre åren för att börja minska lönegapet, säger han.
Bredberg motiverar detta med att flertalet inom teknikavtalet kan antas få ut 850 kronor om löneglidningen räknas in. Blir det så räcker helt klart inte heller Handels avtal på cirka 800 kronor om året till att minska löneskillnaderna.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!