”Vi bör strejka mot högerpolitiken”

2007-12-12 15:59:42
Under vecka 50 ska IF Metall ha aktioner mot regeringen runt om i landet. I Norrbotten arrangerar arrangerar Gruvfyran tillsammans med Byggnads avd 23 torgmöte i Gällivare. I Luleå har verkstadsklubben på SSAB protestmöte mitt i centrum varje dag under veckan. Offensiv har träffat Thomas Karlsson, vice ordförande vid IF Metall verkstadsklubben på SSAB i Luleå.

Vad är det som gör er mest upprörda i regeringens politik?
– Det är försämringar för arbetslösa och långtidssjuka. Även försämringar vad gäller arbetsmiljöarbete och att forskningen om arbetsmiljö har lagts ner.
– Det går bra för Sverige, enormt bra, så det finns pengar. Det här handlar bara om att försämra. Samtidigt avskaffas förmögenhetsskatten och fastighetsskatten. För de riktigt rika har det blivit enorma förbättringar.
Är den här politiken ett hot mot facket?
– Visst är den det. Den höjda a-kasseavgiften är en ren skatt som gör att folk går ur a-kassan. Regeringen har en strategi för att försvaga facket. Försämringar i a-kassan är en press på lönerna nedåt. Man tvingas ta jobb till vilket pris som helst.

Förra hösten var frågan om politisk strejk mot a-kassan högaktuell. Under hösten har det tagits av bland annat IF Metall i Borlänge. Tycker du att det är något som borde diskuteras nu?


– Vårt medlemsmöte har tagit ett liknande uttalande som det Borlänge har tagit. En politisk strejk är det yttersta för att markera, säger Thomas Karlsson.

– ’Varför gör vi inte som Frankrike’ är det flera som sagt till mig på stan. Där var det storstrejk mot höjd pensionsålder. Här får regeringen göra vad de vill, flikar ordföranden för IF Metall på SSAB, Bert Johansson, in.
– Nu har vi gjort dessa protester själva under veckan. Men det har varit alldeles för tyst från LO, men även från IF Metall centralt, avslutar Thomas Karlsson.
Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!