Vi bor två vuxna med barn i ett rum

2012-05-30 16:16:01
Efter att ha flyttat runt i olika boenden med korta andrahandskontrakt har jag och min familj äntligen fått ett hem där vi kan stanna ett bra tag. Det är ett rum i en lägenhet som vi alla tre i familjen delar på. Två vuxna och ett barn på 11 månader.
Trots att det inte på något sätt är exemplariskt är det skönt att äntligen kunna folkbokföra oss där vi faktiskt bor och inte hemma hos mina föräldrar och att kunna ställa oss i kö till förskola, men vi vet att boendet är ohållbart när vår dotter blir äldre.

Men det är just det som är grejen med Boplats Göteborg som enligt dem själva är ”en marknadsplats för bostäder”. Man vet inte hur länge man behöver vänta och kan både i teorin och praktiken få vänta hur länge som helst. Göteborgs stad har nämligen bestämt sig för att inte ha en bostadskö vilket betyder att hyresvärdar kan plocka ut exakt vilka de anser platsar i deras lägenheter utan att ta hänsyn till hur länge man har väntat.
Inte ens de kommunala bostadsbolagen hyr ut till ”oönskade” då både Poseidon och Bostadsbolaget inte vill ha hyresgäster med betalningsanmärkningar och har krav på hur mycket man måste ha i inkomst för att få hyra deras lägenheter.

Det är inte många som längre tror att de kommunala bostadsbolagen jobbar för allmänhetens bästa när det för två år sedan visade sig att det är viktigare att ta ut mutor och att använda skattepengar till privata bostäder än att bygga nya billiga hyresrätter.
För medan Bostadsbolagets anställda skålar i skumpa i byggherrars rivieraparadis och jag försöker få ihop tillvaron, byggs det en massa nya bostadsrätter i Göteborg. Alltså något helt annat än det som behövs.
Men till slut har många inget annat val än att ta lån för att köpa just en bostadsrätt. Om man nu har möjlighet att göra det. De som inte har möjlighet får sitta och vänta och hoppas på att en hyresvärd plockar ut dem från i snitt 800 sökande per lägenhet och tycker att just de duger. Lägg då även till att när GP rapporterar om att det är 50 000 personer i Göteborg som inte har något stabilt boende, så lär inte den chansen vara särskilt stor.

Min familj liksom många andra kan aldrig vara säkra på hur länge man kan bo kvar när man inte har ett förstahandskontrakt och oron finns alltid i bakhuvudet för vad vi ska göra om vi helt plötsligt står utan boende igen.
Om vi har tur kanske vi kan få en mögelskadad lägenhet med läckande rör hos den tidigare omskrivna privata hyres­värden Bovista.

Klara Heyder, RS:are i bostadsbristens Göteborg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!