”Vi firar att Martin Schibbye och Johan Persson är fria” – Etiopiska flyktingföreningen

2012-09-11 14:54:37


En av Etiopiska flyktingföreningens protestaktioner för frigivning av Martin Schibbye och Johan Persson.

– Vi firar med glädje att journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson är fria. Och vi hoppas att det leder till upptrappad kamp mot diktaturen i Etiopien. Så kommenterade Fenthaun Assefa från Etiopiska flyktingföreningen den goda nyheten.

När detta skrivs har de båda journalisterna ännu inte landat i Sverige eller haft någon presskonferens där de berättat sin historia.

Själva frigivningen efter över ett år i fängelse skedde under den etiopiska regimens stränga kontroll. För att varna oppositionella inom och utom landet betonade regimen att Schibbye och Persson visat ånger och bett om nåd, samt att ingen annan påverkat beslutet.

Etiopiska flyktingföreningen hoppas att den mycket uppmärksamma frigivningen ska leda till mer debatt och information om regimens brutalitet, inklusive förhållandena i etiopiska fängelser där tusentals politiska fångar sitter inlåsta.

– Vi ska också komma ihåg att de båda greps när de ville undersöka samarbetet mellan regimen och det svenska bolaget Lundin Petroleum i Ogaden, säger Fenthaun Assefa.

Detta samband betonas också i den svenska debatten. Sveriges utrikesdepartement har “backat upp Lundins närvaro i Etiopien” skriver Åsa Linderborg och Leo Lagercrantz i Aftonbladet. De ställer också frågor om “säkerhetssamarbetet mellan utrikesdepartementet, Lundin Petroleum och den etiopiska säkerhetstjänsten – ett samarbete som Lundindirektörer själva bekräftat” samt om Lundins övervakning av Martin Schibbyes blogg.
Många av dessa frågor kommer förstås att kunna belysas närmare när Schibbye och Persson landar i Sverige.
Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!