”Vi har blivit lurade i 15-20 år”

2007-05-02 19:02:46
Göran Nilsson, vid Aitik sedan 1968:
– Vi har blivit lurade i 15-20 år. Vi betalar 7 000-8 000 kronor per år men vi får ingenting. Vi gruvarbetare har tre röster i avtalsrådet av 170. De jämför med bolag som går dåligt. Men bara Aitik har gjort en vinst på tre miljarder, hela Boliden har tjänat 8,1 miljarder. Nu har förbundet låst upp oss i tre år. Det jäser överallt, alla är förbannade, men det är bra att Aitik och LKAB:s gruvarbetare numera börjat med gemensamma fackmöten.

Stefan Landström, 10 år vid LKAB:
– Regeringen kan hitta på vad som helst under tre år. Därför ville vi inom Gruv ha ett ettårigt avtal. Löfven säger att förbundsstyrelsens krav inför avtalsförhandlingarna bara var ett förslag till avtalsrådet. Det är helt fel. De sätter ett tak och från det är det sedan tänkt att man ska pruta.
Reportage: Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!