”Vi har fått en fruktansvärt okunnig ledning”

2016-09-01 09:00:30
– Vi har fått en fruktansvärd okunnig ledning, en dålig ledningskultur. Kvartalstänk har ersatt långsiktig utveckling.
Så kommenterar Jan Palmqvist, ordförande för Seko Vattenfall Norrland, Vattenfalls planer på att outsourca hundratals jobb, däribland 40 enormt viktiga jobb i Jokkmokk på Vattenfall Accounting.

Ramaskriet i Jokkmokk, där Vattenfall mer eller mindre har sin vagga, och i resten av landet efter att Vattenfalls planer blev offentliga har dock enligt Jan Palmqvist fått effekt.

– Vattenfalls ledning har börjat förstå effekten av att 40 jobb till försvinner i Jokkmokk, efter 30 jobb i Vuollerim, och den badwill det skulle innebära för Vattenfall. Vattenfalls varumärke skulle förstöras, så jag skulle bli förvånad om Accounting försvinner från Jokkmokk. Sedan tror jag Mikael Dambergs (närings- och innovationsminister) visserligen försiktiga uttalanden ändå har haft effekt. Han är ju egentligen vår chef.

Jan Palmqvist berättar att all verksamhet utom elproduktion och distribution ska undersökas om det kan outsourcas. Anbud har begärts in och beslut kommer troligen att tas under mars eller april 2017.

Vad tycker du om att ett statlig företag, med en socialdemokratisk regering, planerar för outsourcing av hundratals jobb?

– Det tycker jag inte om. Vattenfall är uppbyggt med skattemedel och man kan inte kortsiktigt på grund av en lågkonjunktur börja med kvartalstänk. Jag har istället föreslagit att fler jobb skulle flyttas till inlandet, att huvudkontoret kunde flytta till Luleå och att fastighetsskatten kan delas mellan länets 14 kommuner. Det fick jag dock inte med mig Luleås kommunalråd Niklas Nordström på.

– Tyvärr bedrar snålheten visheten. Vi har i vissa fall en fruktansvärt okunnig ledning. Ett exempel är ledningen på Vattenfall Vattenkraft AB som har beslutat att lägga flera turbiner i malpåse, bland annat en i Harsprånget (i Jokkmokks kommun). De som jobbar ute på anläggningarna vet att det inte bara är att dra igång maskiner som har stått still. Det är inte lätt, saker och ting geggar ihop, rostar och far illa när de står still och det kostar sedan mycket att dra igång igen.

Hur ställer sig de andra facken till förändringarna?

– Vi håller ihop i en tvärfacklig samverkan. Just nu är det Unionen som drabbas hårdast, men vi stödjer dem. Det går inte att bara tänka på sina egna medlemmar – man måste kämpa tillsammans, säger Jan Palmqvist. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!