”Vi kämpar mot hela Svenskt Näringsliv”

2010-03-24 16:34:55
När Handels varslar 5 000 medlemmar om strejk berörs flera stora arbetsplatser i Göteborg som Åhléns i Nordstan och på Kungsgatan samt H&M och Lindex, även de på Kungsgatan. Dagen efter varslet besökte Offensiv arbetsplatserna.

– Vi är beredda att strejka, säger Lollo Lindholm, ordförande i Handelsklub­ben på Åhléns Nordstan sedan ett och ett halvt år tillbaka.
– Arbetsplatsen har en stor ­facklig anslutning. Många har arbetat länge och är sammansvetsade, vilket är en styrka.
– Vi hoppas att strejken ska bli kännbar så att kraven går igenom. Målet är att butiken ska stänga helt den 1 april om inte arbetsgivarna backar, säger Lollo, som hoppas på total uppslutning, även bland de icke fackligt anslutna.
– Men skulle någon öppna får vi agera strejkvakter och blockera, säger hon.
På Offensivs fråga om hur man går vidare säger Lollo:
– Mataffärerna borde varslas om strejk, visst klarar sig folk utan en kjol men inte utan mat. Därför är det ock­så helt rätt att man har tagit med ICAs lager.

De viktigaste frågorna är enligt Lollo högre lön och rätten till heltid.
– Många har jobbat länge, vilket visar att de trivs med jobbet, men man ska kunna leva på sin lön. Det är väldigt svårt om man inte får jobba heltid, vilket de flesta vill.
– Jag har inte varit med om en strejk själv. Förra gången vi blev uttagna skrev man under ett avtal 30 minuter innan strejken skulle ha brutit ut.
Fackklubben planerar nu för fullt inför fackmöte för att informera alla om strejken.
På Lindex på Kungsgatan, som också ingår i strejkvarslet, säger en facklig representant att:
– Det är oacceptabelt med nollbud. Strejken kommer att vara nyttig. Det har varit läge för högre löner länge nu. Strejken är bra, inte bara för att sätta press på arbetsgivarna utan på hela Svenskt Näringsliv. Detta behövs verkligen!
Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!