”Vi skickas tillbaka till stenåldern”

2009-04-08 22:07:35
Omkring 12 000 lärare demonstrerade i torsdags i Lettlands huvudstad Riga mot de extrema lönesänkningar för offentliganställda som regeringen har lagt fram. Lönesänkningarna är framtvingade för att det baltiska landet ska nå de krav som ställs för att få ett nödlån på 7,5 miljarder euro (80 miljarder kronor) av IMF.

Elever på många skolor fick ledigt under torsdagen, då lärare från hela landet åkte in till huvudstaden Riga för att delta i protesterna.
Lärarnas löner sänktes med 15 procent i januari och nu väntar ytterligare lönesänkningar på upp till 20 procent i juni för att den lettiska rege-ringen ska nå det krav på max 5 procent i budgetunderskott som ställs av IMF.

– De skickar oss tillbaka till stenåldern. Alla framsteg vi gjort de senaste åren är på väg att bli utraderade, sä­ger Tatyana Valeyeva, en grundskolelärare från Riga (Associated Press, den 2 april).
En lettisk lärare har som högst 300 euro (3 200 kronor) i månaden i lön. Flera skolor runt om i landet kommer också att tvingas stänga. Lönesänkningarna påverkar alla offentliganställda. Poliser och vårdanställda har också genomfört protester.
Än så länge har inga krav på strejker lyfts fram, men lärarna, som även de kommer att få se en försämring i sin sjukförsäkring i år, kommer inte att helt kunna undvika det alternativet. Lettland har nu en av EU:s mest problemdrabbade ekonomier och de senaste prognoserna pekar på ett fall på uppåt 15 procent i tillväxten i år, till skillnad mot de i genomsnitt 10 procent som landets BNP har växt med de senaste fyra åren.

Nu har även IMF stoppat sina lån till landet efter att man inte lyckats uppfylla kraven på att begränsa budgetunderskottet.
Premiärministern Valdis Dom-brovskis varnar nu att landet kan stå inför bankrutt i juni om mer pengar från IMF inte skjuts till.
Lärarnas Riksförbund i Sverige  och lärarnas yrkesfederation Europe­an Trade Union Committee for Education (ETUCE) gav sitt fulla stöd till torsdagens demonstrationer i Riga.
”Vi ifrågasätter de lettiska myndigheternas beslut att sänka de offentliganställdas, och i synnerhet lä- rarnas, löner. Det är inte lärarna och den offentliga sektorn som orsakat denna kris där stora summor försvunnit i bland annat banksystemet. Det är då inte rimligt att de ska betala för detta”, sa ETUCE:s generalsekre-terare Martin Rømer i ett pressmeddelande som Lärarnas riksförbund publicerade på torsdagen.

Det blir allt tydligare att en samorganiserad strejk bland lärare och andra offentliganställda borde bli nä­sta steg i kampen mot kapitalismens kris i Lettland.
Nils Kaza

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!